HP sliter med printleveranser

HP sliter med printleveranser

HP taper markedsandeler på problemer med skriverleveranser, men håper situasjonen er løst i første kvartal.

HP har i flere måneder slitt med leveringsproblemer av skrivere til partnerapparatet.

Problemene har i særlig grad rammet lasermarkedet. De skyldes først og fremst at flere skriverfabrikker la ned eller undergikk nedskjæringer sommeren 2008 som følge av finanskrisa. Nå stiger salget igjen, og det forårsaker et etterslep i leveransene, fordi fabrikkene ikke klarer å henge med.

Inntil nylig har HP overfor IT-Bransjen benektet dette, men nå advarer produsentens toppsjef Mark Hurd mot at varemangelen på skrivere kan komme til å fortsette frem til begynnelsen av januar.

I en konferansesamtale i forbindelse med selskapets fjerdekvartalsresultater bekreftet Hurd leveringsproblemene i Imaging and Printing Group (IPG), som også har bidratt til en nedgang i salget.

Han understreker at HP fremdeles prøver å få ordrene unna og at selskapet håper å ha løst situasjonen i første kvartal i neste finansår.

- Dette avhenger av ordreinngangen. Hvis den fortsetter å være så høy som den har vært vil det fortsatt være en del backlog-problemer mot slutten av første kvartal, sier han ifølge britiske Microscope.

Leveringsproblemene nådde toppen i vårmånedene og førte til at HPs markedsandel nådde et bunnivå og var nede i 43 prosent. Nedgangen finner sted både i de laveste og høyeste lasersegmentene.

- Taper markedsandeler

Spesielt er fallet i markedsandeler på lasersiden markant. Mens HP i tredje kvartal i fjor hadde 60 prosent av lasermarkedet i følge IDC, var de tilsvarende tallene i år 52 prosent. Dette representerer imidlertid en økning i markedsandeler på ni prosent fra andre kvartal.

Britt Aas Fidjestøl, salgssjef i HP Norge bekrefter nå at printermangelen er et problem her hjemme også.

- Dette har vært et problem i alle land. Vi har hatt mye større etterspørsel enn vi har muligheter til å levere. Vi har dessverre tapt markedsandeler på det, sier hun. Hvor store tap av markedsandeler det er snakk om, er ennå uklart, ifølge Fidjestøl.

- Parallelt har totalmarkedet gått markant ned, så andre ser også ut til å ha hatt problemer, sier hun.

De offisielle tallene fra tredje kvartal vil fortelle mer om det. HP mener imidlertid at situasjonen snart vil snu seg.

Fidjestøls erfaring er at kundene som har standardisert på HP er lojale og venter til de ønskete modellene kommer inn. Potensielle nye kunder som ikke har standardisert på HPs plattformen velger derimot ofte en annen leverandør når HP ikke kan levere.

Et lyspunkt for HP er imidlertid at markedsandelen for multifunksjons laserskrivere har økt og nå har nådd en topp på 24 prosent.

- Slik det ser ut nå, vil situasjonen løse seg. Strategien er klar, å simpelthen få nok tilgang på produktet. Det er Canon som produserer innmaten på laserproduksjonen, og det gjelder å få til større produksjon, noe det jobbes ekstremt hardt med fra toppnivå, sier hun.

Les om: