Kinderegg-skriver for småbedriftene

Kinderegg-skriver for småbedriftene

Test: Xerox Phaser 6110MFP er en utmerket multifunksjonsskriver for dem som ønsker laser i stedet for blekk.

Xerox Phaser 6110MFP er en fargelaserskriver med innebygd skanner og kopimaskin, altså en 3-i-1-multifunksjonsmaskin. Legger man noen hundrelapper ekstra på bordet, blir enheten en 4-i-1-maskin, som også kan fakse.

LYST PÅ MULTIFUNKSJON BLEKKSKRIVER? SJEKK TESTEN HER

Foruten USB 2.0-tilkobling for lokal utskrift har begge modellene nettverkstilkobling som standard, noe som gjør dem velegnet til arbeidsgrupper eller til mindre bedrifter.

Ingen racer

6110MFP er ingen racer, men byr på grei hastighet i forhold til prisen. Utskriftshastigheten i sort/hvitt er 16 sider per minutt, mens fargeutskrifter kommer ut med fire sider i minuttet.

Dette betyr at skriveren ikke egner seg for dem som må skrive ut mange fargeutskrifter hver dag. Derimot er det greit med noen fargedokumenter i ny og ne. Sort/hvitt-hastigheten er sikkert ok for mindre arbeidsgrupper.

En skrivers ytelse omfatter imidlertid mer enn bare selve utskriftstiden. Xerox-maskinen har innebygd minne på 128 MB. Det betyr at pc-en frigjøres til andre oppgaver ganske raskt, mens skriveren fortsetter å tygge på utskriftsjobben på egenhånd. Med komplekse utskrifter kan små, personlige laserskrivere og blekkskrivere legge beslag på pc-ens prosessorkraft ganske lenge.

Selv om også 6110MFP er en vertsbasert skriver (GDI) der selve prosesseringen av data skjer i pc-en, bidrar det forholdsvis romslige internminnet (som riktignok ikke kan utvides) til at pc-en frigjøres ganske fort etter at man har sendt av gårde en utskrift.

Effektiv skriveroppløsning kan settes til opptil 2 400 x 600 punkter per tomme. Optisk oppløsning for skanning og kopiering er 600 x 1 200 ppt, med programvaremessig forbedring til 4 800 x 4 800 ppt.

Skannermenyen byr på mange justeringsmuligheter.

Xerox-skriveren kommer med en ny type små, runde tonerkassetter som vi kjenner igjen fra fargelasermaskiner som Samsung har lansert nylig. Det meste annet er også likt det vi så da vi testet Samsung CLX-3160FN, men Xerox tar seg bedre betalt for skriveren.

Arkmaterskuffen i bunnen av skriveren tar 150 ark, og man kan få kjøpt en tilleggsskuff for 250 ark. Dessuten er det en automatisk arkmater på toppen av maskinen med plass til 50 ark. Utskuffen holder 100 ark.

Støynivået vil vi betegne som normalt for denne typen skrivere. Den bråker noe under utskrift og gir fra seg en godt hørbar og litt irriterende lyd en kort stund etter utskriften, men deretter høres bare en svak viftelyd som knapt kan oppfattes i vanlig kontormiljø.

Fra pausemodus trenger maskinen snaut 35 sekunders oppvarming. Står maskinen i klar-modus, trenger den snaut 14 sekunders oppvarming før den begynner å kjøre ut første sort/hvitt-utskrift og snaut 26 sekunder for en fargeutskrift.

Utmerket «laser-foto»

Våre testutskrifter viser at Xerox-maskinen gir utmerkede fargefotoutskrifter til «kontorbruk» – god gjengivelse av detaljer, klare farger og minimalt med striper, som kan være et problem med laserutskrifter av foto og grafikk. Det er liten kvalitetsforskjell mellom «normal» og «best», mens «draft» er synbart dårligere.

Helt greie fotoutskrifter, men de tar like lang tid uansett kvalitetsinnstilling – vi klokket A4-fotoutskrifter til vel 30 sekunder.

Vårt kontordokument med tekst, firmalogo og Excel-graf i farger viste meget høy kvalitet både på tekst og grafikk, selv på vanlig kopipapir. Da vi skrev ut dokumentet i sort/hvitt, ble grafen litt for mørk, men dette kunne vi kompensere for manuelt i skriveroppsettet.

Skriveren har kontakt for usb-minnepinne i fronten og støtter PictBridge for direkte utskrift fra digitalkamera og minnepinne.

Til direkte betjening medfølger utskiftbare betjeningspaneler på en rekke språk, men dessverre ikke norsk. Vi vil likevel betegne maskinen som ganske lett å betjene. En to-linjers monokrom lcd-monitor viser de valgte innstillingene, inntastet faksnummer og så videre. På faksversjonen kan inntil 30 faksnumre legges inn som kortnumre.

Foruten en kortfattet, visuell oppstartguide på papir, medfølger brukerhåndboka i form av et pdf-dokument. Pluss for at man kan velge norsk tekst – eller 24 andre språk.

Plakater

Maskinen tar mange typer medier, og brukerhåndboka gir grundig veiledning i hvordan man mater inn spesialmedia manuelt. Ved kopiering kan man enkelt endre størrelse på kopiene og be om spesialsortering når man kopierer dokumenter på flere sider. Man kan også kopiere for sammensetting til stor plakat, eller kopiere flere originaler på én side.

Via usb-tilkobling kan man skanne direkte til en forhåndsbestemt applikasjon. Man kan også skanne direkte til en usb-minnepinne eller til en pc tilkoblet nettverket – med pinkode. Skanning av bilder som vedlegg til e-post er også mulig. Fra modellen med faks kan man sikkerhetskopiere adresseboka til en usb-minnepinne.

Maskinen veier cirka 20,5 kilo og krever litt plass i høyden, men grunnflaten er beskjeden.

Tonerprisen ligger på 472,50 kroner per kassett for fargetoner og 562,50 kroner for sort toner. Et komplett sett kommer altså på 1 980 kroner.

LES OGSÅ: Slik skriver du billigere

Vi prøvde maskinen mot en pc med Windows Vista. Den medleverte Windows XP-driveren fungerte greit under Vista, selv om Xerox lover dedikert Vista-programvare til sommeren. Det fulgte også med programvare og drivere for Mac og Linux.

Konklusjon

En utmerket multifunksjonsmaskin for dem som ønsker laser i stedet for blekk, til en pris som er ok for småbedrifter – og kanskje også hjemmekontor. Selv om fotoutskriftene ikke kan måle seg med det man får fra gode blekkskrivere, er de gode vurdert som laserutskrifter. Kontorgrafikk og tekst er av høy kvalitet. Men husk at utskriftshastigheten i farger er beskjeden.

Fakta:
Xerox Phaser 6110MFP
Pris u/faks: 6 875 kroner.
Internett: www.xerox.no

Utskriftskvalitet foto/grafikk: 8/10
Utskriftskvalitet tekst: 8/10
Ytelse: 7/10
Brukervennlighet: 8/10

LES OGSÅ VÅR KJØPEGUIDE: Velg riktig skriver

.

Les om: