Lynrask Lexmark-skanning

Lynrask Lexmark-skanning

Tre sekunder bruker Lexmarks nyeste multifunksjonsmaskin på å skanne et A4-dokument.

I den nye multifunksjonsmaskinen Genesis S815 har Lexmark har byttet ut den tradisjonelle sensoren som leser linje for linje når den skanner, med et lynraskt 10-megapiksels digitalkamera. Dokumentet eller fotografiet som du ønsker å skanne inn eller skrive ut en kopi av, blir fotografert i stedet for å bli skannet inn på tradisjonell måte.

Dermed reduseres innskanningstiden til en brøkdel av tiden som tradisjonelle skannere benytter.

LES OGSÅ:

TEST: Lexmark Prestige Pro805 - Imponerende foto-multifunksjonsmaskin

I tillegg har Lexmark Genesis S815 en uvanlig design som både er stilig og praktisk. I motsetning til tradisjonelle skrivere og multifunksjonsmaskiner står den nærmest på høykant, og det som dominerer er en sort og blank pianolakk-flate med en innebygd 4,3-tommers berøringsskjerm.

Førsteinntrykket er at vi står overfor nok en multifunksjonsmaskin som nesten er stilig nok til å kunne plasseres i stua.

Internett-tilknyttet

Trådløs nettverkstilknytning og internett er sentrale elementer i bruken av den nye multifunksjonsmaskinen. Lexmark har utviklet en rekke små applikasjoner i selskapets Smart Solutions-serie. For eksempel kan du løpet av få sekunder få skrevet ut et dokument fra en iPad eller iPhone, eller du kan få skannet inn et dokument som kjapt overføres til iPad.

LES OGSÅ:

Multifunksjon i hjemmet: Lett som fot i hose

Det er spesielt under skanning til for eksempel en trådløst tilknyttet pc at Genesis S815 imponerer. Man plasserer et dokument eller fotografi på den skråstilte glassplaten, trykker på et ikon på den berøringsfølsomme skjermen på multifunksjonsmaskinen, og vips! så kommer dokumentet opp på pc-skjermen.

Trådløs- og internett-fasilitetene som skriveren byr på, er basert på at man bruker noen av de nevnte app-ene. Selv om maskinen altså kan kommunisere via internett, har den ingen innebygd nettleser. Men Smart Solutions-app-ene kan brukes til mye, for eksempel til å hente ned Apple-nyheter, til å bruke informasjons-håndteringsløsningen Evernote, til å være på Facebook, håndtere Google-kalender, hente og levere bilder til MobileMe, Flicr og Picasa, spille Sodoku, tvitre og se nyheter fra BBC – og en masse annet.

Hvis du skanner for å skrive ut, altså for å kopiere et dokument, eller kjører ut utskrifter fra pc-en, er utskriftsdelen av prosessen noe som går med mer ordinær hastighet. Høyeste utskriftshastighet i sort/hvitt er oppgitt til 33 sider i minuttet, i farger til 30 sider i minuttet. Dette er altså kladdekvalitet. Utskriftshastighet i normal hastighet og i beste kvalitet er ikke oppgitt i dokumentasjonen som vi har hatt tilgang til. Vi kommer tilbake til spørsmålet etter at vi har testet maskinen.

4-i-1

Genesis S815 er en 4-i-1-maskin som kan skrive ut, kopiere, skanne og håndtere faksmeldinger. Den vil bli markedsført både mot småbedrifter og i forbrukermarkedet.

Maskinen bruker fire separate blekkpatroner.

I enkelte butikker vil du finne maskinen med betegnelsen Genesis S816. Den skiller seg fra S815 ved at den er i helsort, mens S815 er sølvfarget på sidene.

Digitalkamera

Det unike med multifunksjonsmaskinen er altså at den er utstyrt med digitalkamera i stedet for tradisjonell skannerteknologi. Lexmark kaller teknologien FlashScan. Mens en vanlig skanner leser av dokumentet linje for linje via en sensor som bringes langsomt nedover arket eller bildet under skannerens glassplate, sørger FlashScan for å skanne hele siden på én gang.

FlashScan benytter at spesialutviklet objektiv med seks linseelementer som eliminerer bildeforvrengning. Fotograferingen skjer via et speil – kameraet som du ser gjennom glassplassen, er egentlig bare et speilbilde.

Dokumentet lyses opp av to LED-«blitser». For å forhindre at det skarpe LED-lyset vises på det innskannede dokumentet, lyser hver lysenhet opp den motsatte halvdelen av dokumentet med en viss vinkel.

Det monokrome FlashScan-kameraet tar i alt seks bilder av et dokument – ett rødt, ett grønt og ett blått for hver halvdel av dokumentet – og kombinerer dem til ett bilde. Resultatet blir et bilde på over 30 millioner piksler. Utdatafilen reduseres til 300 piksler per tomme (ppt), som fungerer godt både for optisk tegnlesing (OCR) og for utskrift av profesjonelle fotografier.

I motsetning til med tradisjonelle skannere er det ingen motor i bevegelse og ikke noe behov for kalibrering. Dette bidrar til lydløs skanning og vesentlig lengre levetid på skanneren, ifølge Lexmark.

To-sidig utskrift

Lexmark Genesis S815 utmerker seg med at den støtter automatisk to-sidig utskrift, en funksjon stadig flere synes er nyttig både med tanke på papirkostnadene og miljøet.

Arkskuffen, som står på høykant på baksiden av maskinen, kan mates med opptil 100 ark.

LES OGSÅ:

HP-skriver med innebygd "iPad-killer"

Maskinens dimensjoner er oppgitt til 420 x 386 x 321 mm, og vekten er på cirka 8,7 kg.

Lexmark Norge oppgir veiledende pris til 2990 kroner inklusive mva.

Mer informasjon hos Lexmark .

Les om:

Print