Nedbemanning i Xerox

Nedbemanning i Xerox

Den norske avdelingen av Xerox blir slankere etter omlegging til mer indirekte salg.

Omlegging i Xerox gjør at stillinger forsvinner fra Norge. Administrerende direktør Jens Petter Ørjansen ønsker ikke å presisere hvor mange stillinger som forsvinner fra den norske organisasjonen, som i dag teller rundt 100 ansatte. Men det blir både oppsigelser og flytting av stillinger ut av landet.

- Jeg skal ikke gå inn i individuelle diskusjoner om hver enkelt ansatt, men vi har programmer og tilrettelegger for disse endringene. Man får også selvsagt anledning til å flytte med stillingen. Internt har dette forløpt seg uten dramatikk, og med gode tilbakemeldinger fra våre ansatte. Det er viktig for oss at de blir ivaretatt på en skikkelig måte, og at de som blir berørt kommer seg tilbake til arbeid.

- Avdelingskontorene er historie

Xerox har i mange år jobbet med å legge om strategien til en mer indirekte salgsmodell i Norge i kombinasjon med en direkte salgsorganisasjon. Xerox dekker fremdeles store globale kontoer, hvor kundene forventer å bli betjent av fabrikanten, men de bruker i større og større grad vanlige resellere på printporteføljen, og jobber i tillegg med å tilgjengeliggjøre managed print services for partnerkanalen.

I et portrettintervju med IT-bransjen tidligere i år sa Ørjansen at "Avdelingskontorene er historie. Nå er det X-partnerne som står i første rekke." X-partnere er akkrediterte og sertifiserte forhandlere som bare har Xerox i porteføljen og de dekker store deler av Xerox sitt spekter. Det er foreløpig 14 av dem i Norge. Denne omleggingen innebærer det Ørjansen kaller en strøminjeforming av selskapet.

Ser etter synergier

- Vi automatiserer mest mulig av transaksjonene og prøver å se etter synergier. Vi er organisert etter en nordisk plattform, og dette dreier seg i stor grad om å slippe å finne opp hjulet fire ganger. Mye kan organiseres mer sentralt og det dreier seg da særlig om backofficefunksjoner, sier Ørjansen.

- Det viktigste for oss er at partnere og kundene ikke kommer til å merke noe. Hvilket de ikke vil - hvor fakturaen sendes fra, er ikke så viktig, sier Ørjansen.

Les om: