Nullvekst i skrivermarkedet

Nullvekst i skrivermarkedet

Gartner forventer ikke vekst i noen del av det europeiske skrivermarkedet i 2010.

Det samlede markedet for skrivere, kopimaskiner og multifunksjonsskrivere i Europa, Midtøsten og Afrika endte på 39,6 millioner enheter i 2009, en nedgang på 17,8 fra året før, ifølge Gartner.

Analysebyrået forteller om markedsnedgang i alle fire kvartaler i 2009, og Gartner forventer ikke vekst i disse markedene i 2010.

- Markedet for skrivere, kopimarksiner og multifunksjonsmaskiner konkurrerer om de investeringsmidlene kundene måtte ha til rådighet, samtidig som behovet for å bytte ut eksisterende løsninger er lavt både hos bedriftene og konsumenter, sier Sharon McNee, hovedanalytiker i Gartner, i en pressemelding.

Må oppdra kundene

Ifølge Gartner gikk kundenes investeringer ned med 21 prosent fra 126,9 milliarder kroner i 2008 til 99,6 milliarder kroner i 2009. Utviklingen kommer ifølge Gartner som et resultat av bankenes innstramminger i kreditten og innkjøpsstopp hos både bedrifter og privatbrukere.

- Selv om den økonomiske nedgangen har sparket fart i interessen for managed print services blant bedrifter som søker besparelser på sikt, benyttes utskriftstjenester først og fremst av større bedrifter, sier McNee.

- Produsentene må oppdra små og mellomstore bedrifter til å oppdatere utskriftsløsningene med sine utskriftstjenester og de tilhørende langsiktige fordelene, sier hun.

Fargeskrivere økte imidlertid med fem prosent 2009, blant annet som følge av god aktivitet innen multifunksjonsmodeller med farge. Nedgangen innen A3-maskiner var større enn innen A4, men Gartner tror kundene også fremover bli vil foretrekke multifunksjonsskrivere i A4-format.

Minst nedgang for Samsung

Både HP, Canon, Epson, Samsung og Brother, som var de fem største produsentene i EMEA i 2009, gikk ifølge Gartners tall tilbake i 2009.

HP leder fremdeles i markedene for skrivere, kopimaskiner og multifunksjonsmaskiner med markedsandel på 41,3. Men med en omsetningsnedgang på 21 prosent hadde samtidig produsenten den mest dramatiske tilbakegangen i 2009.

Canon er nest størst med 17,1 prosent, og gikk tilbake med 17,3 prosent. Epson har en markedsandel på 14,5 prosent og gikk tilbake med 12,4 prosent.

Samsung har en markedsandel på 7,0 prosent, men gikk bare tilbake med på to prosent in 2009. Det har ifølge Gartner bidratt til å hjelpe produsenten med å beholde nummer to-posisjonen etter HP når det gjelder antall utskrevne sider.

Brother har en markedsandel på 6,9 prosent, og gikk tilbake med 17,6 prosent.

Les om: