Den papirløse skriver

Den papirløse skriver

En god nyhet for norske skoger, en dårlig for Norske Skog.

En ny skriver fra Toshiba kan skyte fart i kappløpet om C02-vennlige kontormaskiner. Den forbruker nemlig ikke et gram vanlig papir!

B-SX 8R bruker i stedet en type plast. Trykket på "plastpapiret" slettes automatisk når det blir lagt tilbake i skriveren, og det nye trykket ser akkurat like bra ut som det første.

Plastpapiret kan brukes minst 500 ganger, og siden pigmentet ligger i papiret er det heller ingen kostnader til toner eller blekk.

Papiret brukt av B-SX8R er laget av en type plast kalt polyetylen- terephthalate (PET) - samme type som brukes til myke brusflasker. Oppå dette ligger et lag av varmesensitive pigmenter som ved temperaturendringer skifter mellom svart og hvitt. Skriveren skal kunne produsere opptil 12 sider per minutt med en oppløsninng på 330 punkter per tomme.

Teknologien som benyttes har røtter tilbake til 1970-tallet og ble første gang brukt i faksmaskiner, opplyser Toshiba.

Mindre utslipp

Om dette skulle bli realisert i form av masseproduserte maskiner til en overkommelig pris, er dette svært godt miljønytt.

Mens vanlig papirproduksjon genererer rundt 6,5 kg CO2 per 1000 ark, er det tilsvarende tallet bare 1 kg for det nye "gjenbrukspapiret” av plast, ifølge Toshiba.

Dersom plastpapiret blir gjenbrukt 500 ganger, får B-SX8R en driftskostnad som kan sammenlignes med en vanlig industriell laserskriver, hevder Toshiba. Ett PET-ark koster om lag 65 kroner.

Verken Toshiba i Norge eller i Sverige kan opplyse noe som helst om når vi kan vente at denne skriveren blir et kommersielt produkt her. B-SX8R har ifølge BBC vært tilgjengelig i Japan siden juli 2006, og selges der for om lag 10 000 dollar. Den kommer trolig ikke til Europa før i 2008.

Les om: