Proffenes favoritt: Canon Pixma Pro9500

Proffenes favoritt: Canon Pixma Pro9500

TEST: Canon Pixma Pro9500 er en profesjonell fotoskriver, men attraktiv også for entusiastene.

Som navnet antyder, er Pixma Pro9500 rettet mot det profesjonelle fotomarkedet, men butikkprisen gjør at den er oppnåelig også for fotoentusiaster som har tålmodighet til å spare litt før de kjøper.

Det bør i så fall være entusiaster som er glad i eller har behov for å jobbe med store utskrifter. Pro9500 klarer både A3-formatet og A3+, som er over seks centimeter høyere og mer enn tre centimeter bredere enn A3.

A3-fotoskrivere er vel ikke noe det selges så mye av, i hvert fall ikke utenom de profesjonelles rekker. Men hvis du betegner deg selv som en skikkelig fotoentusiast, aldri så mye en amatør, altså, men sterkt fotoengasjert, bør du vurdere å droppe det neste kamerakjøpet og satse på en skikkelig A3-skriver i stedet.

10 blekkassetter

Skriveren er utrustet med hele 10 blekk-kassetter, som bruker pigmentert blekk. Med pigmentert blekk er man både sikret flotte farger og farger som varer.

Dråpestørrelsen er tre pikoliter, og skriveren opererer med en oppløsning på 4800 x 2400 punkter. Med to kassetter sort får man sort tilpasset både matt og blankt papir. Canon Pixma Pro9500 gir ikke minst flotte sort/hvitt-fotoutskrifter.

LES OGSÅ: Kjøpeguide: Velg riktig skriver

Skriveren kan ta en rekke papirformater og kan også brukes som vanlig kontorskriver for ordinære A4-dokumenter, skjønt det er vel å skyte spurv med kanoner. Pro9500 er faktisk så stor og tung at den er utstyrt med hjul på baksiden for at det skal være lett å flytte den på skrivebordet hvis man vil kjøre direkte papirmating.

Utskriftene koster

Store A3- og A3+-utskrifter er ikke billige. Prisen per ark er gjerne 20-30 kroner. Vi har ikke regnet på blekk-kostnadene, men de er nok også på et tosifret beløp per ark. Dette tilsier at man gjør grundig bildebehandling før man sender et bilde til skriveren, i hvert fall hvis utskriften skal være i A3- eller A3+-format.

Man er imidlertid ikke nødt til å skrive ut A3-bilder hver gang. Skriveren egner seg også ypperlig til små albumbilder i 15 x 10 cm – selv om skriveren kanskje ser litt overdimensjonert ut for den jobben.

Hovedkonkurrentene til Canon Pro9500 er HP B9180 og Epson R2400. Vi har ikke sammenlignet ennå, men håper å få gjort det senere.

Våre erfaringer

Vi er meget imponert over utskriftskvaliteten, men kanskje litt mindre over utskriftshastigheten. Det er lenge å måtte vente over 14 minutter på en A3+-utskrift i beste fotokvalitet.

Da vi satte ned kvalitetsnivået til standard og fikk ut en like god utskrift på fem minutter, opplevde vi derimot hastigheten som helt grei. Med lupe greide vi kanskje å se antydning til forskjell i noen små blomster, men så store bilder betraktes jo normalt ikke med lupe...

Canon har et stort utvalg papirtyper å velge mellom som egner seg for store utskrifter. Vi prøvde blant annet Fine Art Paper Photo Rag og Photo Paper Plus Semi-gloss, som hver på sin måte ga ypperlige utskrifter – vi holder en knapp på sistnevnte, som ga mest liv til bildene.

De fleste bildene vi skrev ut, var tatt med et tre år gammelt speilreflekskamera på seks megapiksler. I teorien skal det være tilstrekkelig oppløsning for A3, men på disse utskriftene så vi antydninger til at oppløsningen var litt for liten. I 2008 er det ikke noe problem å finne kameraer som er gode nok for Pro9500.

Canon Pixma Pro9500

Pris: Ca. kr 7 000 inkl. mva.
Internett: www.canon.no

+ Hvem vil bruke en fotolab etter å ha prøvd denne skriveren? .
- Tung og plasskrevende.

Utskriftsoppløsning opptil 4800 x 1200 ppt. Utskriftsmetode: 10-farget pigmentblekk. Blekkstørrelse: 3 pikoliter. Utskriftshastighet: Kantløs 10 x 15 cm ca. 75 sekunder i standardkvalitet. A3+: Ca. 239 sekunder i standardkvalitet. Arkmater: 150 ark. Frontmater for enkeltark. DVD/CD-utskrift standard. Grensesnitt: USB 2.0 Hi-Speed. Dimensjoner: 660 (B) x 354 (D) x 191 (H) mm. Vekt: Ca. 14 kg.

Les om:

Print