RT liker ikke skriveren din

RT liker ikke skriveren din

En rekke kontorskrivere fra Dell og HP vil ikke fungere med Windows RT

Hewlett-Packard og Dell har publisert kompatibilitetslister over skrivere og multifunksjonsmaskiner for Windows 8 og Windows RT som straks kommer ut på markedet.

Fra begge parter er det et stort antall modeller som er inkompatible med nettbrettutgaven Windows RT.

Microsoft har tidligere i år advart om at noen eldre skrivere ikke vil fungere med Windows RT, som er Microsoft sitt første OS for ARM-prosessorer.

Mens flertallet av skrivere svikter på RT, er kompatibiliteten listene langt bedre når det kommer til Windows OS 8, siden dette er skrevet for x86-prosessorer.

Microsoft har tidligere forklart at de har endret utskriftsarkitekturen i Windows 8 og RT for å redusere systembelastingen og forenkle utskriftsmulighetene.

Windows RT-nettbrett som Microsofts Surface har begrensede ressurser siden ARM 32-bits prosessorer har et minnetak på 4 GB.

Les også: HP lover Windows 8-brett for proffene

Eksisterende Windows-programmer vil fungere på Windows 8, men ikke på RT, og det er et problem som også gjelder for enhetsdrivere.

- Vi ønsket å sikre at unødvendige tjenester ikke gav en negativ innvirkning på våre ARM-systemer, og vi ønsket å redusere ressursbruken samtidig som vi støttet så mange enheter som mulig, skrev Windows-sjef Steven Sinofsky i et blogginnlegg datert 25. juli.

34 av 200

HP har listet opp 200 laserskrivere og multifunksjons-laserskrivere der flertallet er kompatible med Windows 8. Bare 34 er fullt kompatible med Windows RT, mens 83 modeller er oppført som ikke kompatible. Tilsvarende mange er listet med «begrenset støtte». HP har foreløpig ikke lagt ut noen slik liste for sine blekkskrivere.

Formuleringen «begrenset støtte» kan innebære at brukerne ikke får utvidet funksjonalitet som tosidig utskrift etc, men at man likevel kan få skrevet ut.

Dells kompatibilitetsliste over blekkskrivere og laserskrivere viser at bare 32 av 110 skrivere støtter RT. Bare to av 36 blekkskrivere støttes av RT, mens en større andel svart-hvitt og fargelaserskrivere støtter RT.

Utover skrivere vil den manglende driverstøtten for Windows RT også gjelde mange andre enheter som skannere og kameraer.

Bedre enn konkurrentene

Når alt kommer til alt er imidlertid ikke skriverstøtten i Windows RT noe dårligere enn skriverstøtten i nettbrett basert på iOS og Android. Her vil vi heller si tvert i mot.

For Apple sin del er det AirPrint-teknologien som gjør det mulig å skrive ut trådløst. Da selskapet lanserte denne løsningen i iOS 4.2 høsten 2010, var HP den eneste skriverprodusenten som støttet funksjonen. Nå har imidlertid både Brother, Canon, Epson, Kodak og Lexmark fulgt i HPs fotspor.

Android-verden ser imidlertid enda verre ut, i alle fall når det gjelder mobil-utskrift. Android har foreløpig ingen innebygd utskriftsteknologi slik som Apple, men du henvises her til enten å bruke Googles CloudPrint-app eller andre tredjepartsapplikasjoner.

Med Googles CloudPrint kan brukere skrive ut via e-post på en hvilken som helst skriver koblet til en datamaskin med internett-tilgang. Nye skrivere merket som Cloud Ready fra Epson, HP og Kodak kan motta utskriftsjobber uten pc-en som mellommann, men de må riktignok fremdeles ha en internett-forbindelse.

Les om: