Skrivertrøbbel på sommerkontoret

Skrivertrøbbel på sommerkontoret

Kontorskriveren er ekstra utsatt om sommeren, på grunn av varme, fuktighet og støv. Her er råd til selvhjelp når it-avdelingen er på ferie.

Har du følt for å kaste skriveren ut av vinduet, eller denge løs på den? Du er ikke alene. Skrivertrøbbel på kontoret er vanlig og kan medføre stor frustrasjon, melder skriverprodusenten Xerox.

Ekstra utsatt om sommeren

Om sommeren er skriveren ekstra utsatt, på grunn av varme, fuktighet og støv.

Og når problemene oppstår, hender det ofte at de gjenværende på kontoret på ordne opp selv fordi ekspertene på it-avdelingen er på ferie.

Xerox og deres samarbeidspartner Nordoc Services har derfor utarbeidet noen tips til hvordan du unngår skrivertrøbbel – og unødvendige hetetokter i sommer.

- Må ha luft

- Det er stort sett de samme reglene som ellers som gjelder, men pass på å plassere skriveren et sted hvor det ikke er for varmt og fuktig. Maskinen må få tilgang til luft, for den kan få problemer med å fungere skikkelig ved for høye temperaturer, sier Øyvind Danielsen, servicesjef hos Xerox' samarbeidspartner Nordoc Services.

LES OGSÅ: Rimelige Xerox-lasere

- Ikke sett den på gulvet, da vil den suge til seg pollen og annet støv. Pass også på å holde papiret unna solsteken, da unngår du at det krymper og setter seg fast, sier Danielsen.

Går amok

Ute i felten har Danielsen opplevd ansatte som har gått amok på grunn av skrivertrøbbel.

- Vi har sett skoavtrykk og maskiner som har fått en skikkelig omgang juling, sier han.

Han har også sett vann komme silende ut av maskinen, fordi papiret har hatt fuktskader.

- Behandle skriveren med omhu, og vær tålmodig. Det er også lurt å sette seg inn i vanlige skriverproblemer. Om sommeren er det færre på jobb, og kanskje it-folkene har tatt ferie, sier han.

Her er en oversikt over vanlige skriverproblemer - og tips til hvordan du kan løse dem.

LES OGSÅ: Kjøpeguide: Velg riktig skriver

1. Papirkrasj

Papirkrasj kan skyldes at papiret i skuffen har forskjøvet seg, spesielt hvis nytt papir legges oppå gammelt. Har papiret ligget i solsteken, kan det krympe og sette seg fast. Er det for fuktig, kan vann fordampe fra papiret. Støv er en annen årsak. Tips: Papir er ferskvare, så prøv først å skille nye og gamle ark. Følg instruksjonene på displayet nøye, og dra forsiktig ut arket som har satt seg fast. Bruk riktig papir - oppbevares helst i originalemballasjen i vanlig romtemperatur. Skriveren bør stå på et støvfritt sted.

2. Utskriften kommer ikke ut

Noen kan ha prøvd å skrive ut et dokument som sperrer for andre, slik at det blir kø, eller du har valgt et format som skriveren ikke forstår. Tips: Slett dokumentet som sperrer. Sjekk at det er riktig papirformat i skuffen. Kanskje prøver du å skrive ut et A3-dokument, og det bare er A4-format i skuffen.

3. Tar lang tid

Hvis det tar lang tid før utskriften kommer ut, kan det skyldes strømbrudd som er så små at du ikke merker dem selv, slik at maskinen får «hikke», eller - igjen - et dokument som lager kø. Det kan også hende at skriveren er innstilt på fargeutskrift, slik at det tar lengre tid før dokumentene kommer ut. Tips: Sjekk om maskinen har tatt imot utskriften ved å sjekke kontrollpanelet på pc-en, hvor utskriftskøen kommer opp. Skru av og på skriveren. Slett eventuelt dokumenter som lager kø og be it-avdelingen - hvis det er noen på jobb der - om å sjekke skriverserveren. Tar du flest sort/hvitt-utskrifter, er det ikke nødvendig å ha skriveren programmert på farge hele tiden.

4. Avvik skjerm/utskrift

Så har vi problemet med at skjermbilde og utskrift ikke stemmer overens. Den fine blåfargen på skjermen får en annen nyanse. PowerPoint-presentasjonen får ikke de fargene du ønsket. Tips: Skriveren har en egen måte å tolke dokumentene på, så dette er det ikke så mye å gjøre med. Invester eventuelt i en skriver med høy fargekvalitet.

5. Skriveren blinker rødt

Det neste problemet er når skriveren blinker rødt uten kjent grunn. Det skyldes helst systemfeil, for eksempel grunnet strømbrudd. Tips: Skru av og på maskinen.

6. Slutt på toner

Når det er slutt på toner, er tipset ganske enkelt: Sett i ny tonerkassett. Ring eventuelt firmaet som din bedrift har serviceavtale med.

Les om:

Print