TEST: Blankpolert Science fiction-laser

TEST: Blankpolert Science fiction-laser

Multifunksjonsskriveren Samsung SCX-4500 er er en av ytterst få skriverne som faktisk ser bra ut. Men hvor rask er den?

Den sorte og skinnende Samsung SCX-4500 ser ikke ut som en skriver eller multifunksjonsmaskin i det hele tatt.

Den har glatte flater i pianolakk og omtrent ingen synlige knapper i det hele tatt, bortsett fra en knapp til å få ut arkskuffen i bunnen av enheten.

Den glatte overflaten er imidlertid berøringsfølsom, og på den høyre siden på toppen finner man en del symboler som fungerer som betjeningsknapper når du setter fingeren mot dem.

En lett berøring er alt som skal til. Herfra kan man starte og stanse kopiering, taste inn antall kopier, justere størrelsen på kopien og gjøre den lysere eller mørkere.

Science fiction-maskin

Med symbolene og deler av overflaten belyst nedenfra av blått lys får hele opplevelsen av skriveren et preg av science fiction.

Det eneste elementet som bryter med stilen, er holderen som tar imot utskriftene – en plate i til dels gjennomsiktig, blank plast, ikke elegant sort materiale som resten av maskinen.

Foruten å brukes som vanlig, monokrom laserskriver kan enheten kopiere dokumenter og bilder – til monokromt, naturligvis.

I tillegg kan den skanne – i farger. Legg et fargebilde på glassplaten, lukk lokket og ta lett på symbolknappen for «Scan to PC». Da legger det seg automatisk en BMP-bildefil i en mappe merket Samsung i Bilder-mappen.

Liten og stille

I tillegg til å være et utpreget designprodukt er enheten forholdsvis liten, slank og nett. Samsung selv kaller den for verdens minste og stilleste multifunksjonsskriver. Og de leverer til og med en støvklut som en del av standardutstyret.

Dette er en av de ytterst få skriverne og multifunksjonsmaskinene på markedet som jeg kunne ha godtatt å ha i stua – eller på et hjemmekontor som ligger åpent inn mot stua.

Designerne ser til og med ut til å ha hatt innvirkning på maskinens lyder. Lavt tonernivå eller lite papir varsles gjennom små, diskrete musikksnutter i stedet for tradisjonelle datamaskin-beep.

I USA har denne multifunksjonsmaskinen bare vært tilgjengelig via Apple Store i introduksjonsperioden, men skal nå være allment tilgjengelig også der.

Utskriftskvaliteten ser bra ut – teksten er elegant og jevn uten antydning til tagger.

Moderat oppløsning og fart

Maskinen har moderat oppløsning på 600 x 600 punkter. Den gjengir fotografier og grafikk, for eksempel Excel-grafer, i fine gråtoner, men med litt grovt mønster.

Hastigheten er også moderat. Samsung sier 16 sider i minuttet. Vårt testdokument endte på 15,2 sider i minuttet – absolutt godkjent i forhold til produsentens angivelser, ettersom utskriftshastighet påvirkes av hvor mye tekst og eventuelt grafikk det er i dokumentet.

I kontorsammenheng er dette likevel en forholdsvis beskjeden utskriftshastighet når vi snakker om laserskrivere. Men man må ta maskinen for det den er. Dette er ingen nettverksmaskin myntet på mange brukere, men en enkel usb-tilknyttet personlig multifunksjonsskriver.

Det som dessverre ikke er moderat, er prisen. For rundt 700-800 kroner mindre kan du få for eksempel en Canon i-Sensys MF4010, som har høyere utskriftshastighet og noe bedre oppløsning. Med andre ord: Design koster.

Til Samsung SCX-4500 medfølger det drivere og programvare både for Windows, Mac og Linux.

Konklusjon

Ja, dette er så absolutt en personlig multifunksjonslaser jeg godt kunne ha tenkt meg å ha på hjemmekontoret, til bruk for korrespondanse og kontordokumenter – og så kan jeg spare blekkskriveren til fotografiutskriftene.

Utskriftshastigheten er ikke noe å skryte av, men det holder i lange baner for vanlig hjemmekontor- og privatbruk.

Uansett er ikke dette en maskin som vil skjemme ut hjemmekontoret, tvert imot. Men man må være forberedt på å bruke støvkluten ofte.

Samsung SCX-4500

Pris: Ca kr 2 300 inkl. mva.
Internett: www.samsung.no

+ Utrolig stilig. Tar liten plass. Skanner i farger.

- Litt langsom på utskrift og kopiering. Forholdsvis dyr.

Les om:

Print