TEST: Brother HL2240D - Kjekk smålaser

TEST: Brother HL2240D - Kjekk smålaser

Verdens minste laserskriver med automatisk tosidig utskrift.

Tosidig utskrift (dupleks) er i vinden. I kjølvannet av finanskrisen er vi blitt mer bevisst på å redusere utgifter. Å halvere papirutgiftene på kontordokumenter høres ut som et fornuftig – og miljøvennlig – tiltak.

På Brother HL-2240D får funksjonen en ekstra dimensjon. På de fleste dupleksskrivere snus arket inne i maskinen. Her mates det tre fjerdedeler ut før det trekkes inn igjen. Før jeg vendte meg til det, skvatt jeg flere ganger av at utskriften ble nappet ut av hendene på meg.

LES OGSÅ:

Brother snur A3-markedet på hodet

Brother satser friskt på små, personlige laserskrivere, som er populære i mindre bedrifter og på hjemmekontoret. Med de lave prisene er det mange som fristes til å velge laserskriver til jobb-relaterte utskrifter. Det er litt mer tillitvekkende med «tørre» utskrifter.

Brother HL-2240D har en veiledende pris på 1200 kroner inklusive mva., men gjennomsnittsprisen hos 11 nettbutikker da vi sjekket i månedsskiftet januar/februar, lå en hundrelapp lavere.

En tonerkassett for 1200 sider koster cirka 385-500 kroner inklusive mva., mens en kassett for 2600 sider koster cirka 600-775 kroner. «Starttoneren» som maskinen leveres med, holder for rundt 700 sider.

LES OGSÅ:

47 nye Canon-produkter

Skriveren er med i en familie av sort/hvitt-skrivere der man kan få en enklere modell, HL-2240, som bare kan kjøre ut enkeltsidige utskrifter. Veiledende pris er 1000 kroner. HL-2250DN til 1450 kroner veiledende kan skrive ut tosidige utskrifter, er litt raskere enn den vi har testet, har 32 MB minne og byr på PCL6-emulering og kablet nettverk. Går du opp til 1750 kroner, får du HL-2270DW med trådløs nettverksoppkobling.

Utskriftskvalitet

Til våre skrivertester benytter vi blant annet et kontordokument med firmalogo, noe tekst og en Excel-graf. Med Brother-skriveren kan man velge mellom tre kvalitetsnivåer: 300 ppt, 600 ppt og det som Brother kaller 1200 HQ. For énsiders-utskrifter klokket vi utskriftstiden til vel sju sekunder, pluss noen sekunders oppvarming før første utskrift. Et 10-siders dokument greide skriveren på 32 sekunder, som vil si snaut 19 sider i minuttet – ikke er så langt unna den oppgitte hastigheten på opptil 24 sider i minuttet i kladdekvalitet.

På 300 ppt blir teksten litt uren og grafikken ikke særlig god. Mellom 600 ppt, som er standard, og 1200 HQ er det liten forskjell på tekstkvaliteten, som er bra. Grafikken er bra både på 600 ppt og 1200 HQ, om enn noe renere med 1200 HQ, men forskjellen er neppe større enn at de fleste vil holde seg til standardkvaliteten på 600 ppt mesteparten av tiden.

LES OGSÅ:

HP med nettskriver for stua

Fra Avansert-menyen i utskriftsoppsettet kan man velge «Redusert toner» for tekstdokumenter. Det gir merkbart lysere utskrift, altså med tydelig reduksjon av tonermengden, samtidig som tekstkvaliteten holder seg bra.

Dette er ikke noen fotoskriver, men du kan godt bruke skriveren til dokumenter med gråtone-illustrasjoner. Men det er liten vits i å gå opp til 1200 HQ. Da vi prøvde det, kom det ut et ekstra ark med en melding om at det ikke var nok minne til å skrive ut grafikken i 1200 HQ.

Enkel i bruk

Det er ikke mye brukeren kan gjør utenom å velge noen enkle innstillinger i menyen. På selve skriveren er det kun en av/på-knapp på siden og en «go-knapp» på toppen for å aktivere skriveren, stanse en utskrift og så videre.

Ved siden av knappen er det lysdioder som viser om skriveren er klar til bruk, om det er lite toner, om trommelen må skiftes eller om det er oppstått en feil.

Konklusjon

Brother HL-2240D er en utmerket personlig laserskriver for hjemmekontoret eller kontorpulten på jobben for dem som hovedsakelig skriver ut sort/hvitt-kontordokumenter og ønsker en laserskriver som tar minimalt med plass. Hastigheten i god utskriftskvalitet er moderat, rundt åtte sider i minuttet, men grei nok til mange formål. Vårt viktigste ankepunkt er at støynivået er noe høyt.

Les om:

Print