TEST: Brother J6710DW - Fristende rimelig A3

«141 prosent større utskrifter» er Brothers A3-slagord.

Publisert Sist oppdatert

«141 prosent større utskrifter» er Brothers mantra når selskapet nå skjerper satsingen på rimelige A3-blekkskrivere for kontor og hjemmekontor. Vi har testet MFC-J6710DW

Det er gått et par år siden vi her i PC World Norge påpekte at Brother så ut til å gå som kjerringa mot strømmen. Nå ville Brother satse mer på A3-skrivere, het det. På den tiden hevdet andre aktører i bransjen at interessen for A3-skrivere og A3-multifunksjonsmaskiner var døende, og at de som hadde A3-maskiner installert, stort sett brukte dem til A4-utskrifter.

Utviklingen siden da ser ikke ut til å ha skremt Brother fra å fortsette A3-satsingen. Vi merker oss imidlertid at satsingen særlig er fokusert på rimelige blekkskriver-baserte A3-produkter, i første rekke multifunksjon. I den grad A3 er på vei ut, gjelder det kanskje store og tunge lasermaskiner, selv om de nok aldri blir helt overflødige, de heller.

Krever plass

Alt er relativt, som det heter. A3-multifunksjonsmaskinene er naturligvis betydelig større og tyngre enn de slankeste av A4-modellene basert på samme teknologi. MFC-J6710DW, som er modellen vi har hatt inne til test fra Brother, trenger plass til en skannerglassplate som er stor nok til å kunne skanne inn i A3-format, i tillegg til utskriftsenhet i samme format. Den har også to arkskuffer med plass for til sammen 500 ark – begge skuffene kan ta A3-ark, men de fleste vil vel ha A3 i den ene og A4 i den andre.

Alt dette bidrar til at maskinen er stor og tung nok til at utpakningsinstruksjonen sier at det må to personer til for å løfte den ut av esken.

Stor utskriftskapasitet

Brother følger trenden som gjelder for skrivere og multifunksjonsmaskiner som skal inn i miljøer der laserskriverne tidligere har vært dominerende. Stikkordene for å konkurrere med laser er større blekkassetter med mye høyere utskriftskapasitet til gunstigere pris per ark enn i hjemmeskrivere, samt lynrask innsetting av kassettene via en luke i fronten.

Vi installerte testmaskinen med usb-tilkobling både til en Windows 7-maskin og en Mac uten problemer. Dette er en fleksibel maskin, som også kan benyttes med både vanlig kablet tilkobling og via trådløst nettverk. Vi prøvde alle løsningene, og alt fungerte greit på første forsøk. God valuta for pengene her, altså.

Endelig automatisk dupleks

Maskinen er på mange måter en modernisert utgave av Brother MFC-6490CW, som vi presenterte en testomtale av i PC World nr. 8/2009. Den veiledende prisen (inklusive merverdiavgift) er økt med 300 kroner, men samtidig byr nykommeren på forbedringer som sikkert er verdt pengene. Vi tenker først og fremst på automatisk tosidig utskrift, som nå seiler opp som en «må-ha-funksjon» på grunn av bedriftenes økte fokus på miljø (og utskriftskostnader).

Riktignok betyr automatisk tosidig utskrift fra blekk-baserte maskiner at utskriften forsinkes en del, for det må legges inn en tørkepause før arket med vått blekk trekkes inn i maskinen igjen for å påføres blekk på den andre siden. Men vil du først ha tosidig utskrift, er det ingen vei utenom.

I bruk

Brukt til det som kontorskrivere brukes mest til, å skrive ut vanlige kontordokumenter på ordinært skrive-/kopipapir, er dette en ypperlig skriver. Satt opp i normalkvalitet blir både tekst og kontorgrafikk gjengitt med høy kvalitet, viser vårt standard testdokument for kontorutskrifter, med tekst og litt Excel-grafikk.

Vi fikk også kjørt ut noen fotografier fra Photoshop som var høyoppløselige nok til å egne seg i A3-format. Vi skrev ut bildene på Brothers blanke fotopapir Premium Plus Glossy BP71. Fotoutskriftskvaliteten var grei nok for bilder som skal betraktes litt på avstand, men på nært hold så vi antydning til striper, samt at skyggeområder i bildene lett ble litt skittenbrune. Det siste var mer skjemmende og synlig enn det første.

Vi kjørte de samme bildene ut i A4-format på Brothers BP61-fotopapir og så noen av de samme svakhetene. Og her hadde vi mulighet til å sammenligne med en HP Photosmart eStation som var tilgjengelig og som ga merkbart bedre fotoutskrifter (men som selvfølgelig ikke klarer A3). Vi må konkludere med at Brothers 6710-maskin ikke er vår foretrukne fotoskriver. Litt synd, for den er praktisk å arbeide med, med både flere minnekortplasser og port for usb-minnepinne i fronten, samt mulighet for PictBridge-utskrift direkte fra kamera.

Men som sagt, til vanlige kontordokumenter, inkludert store regneark med fargerike grafer kjørt ut på vanlig kopipapir, er Brother-skriveren utmerket. I kladdemodus er tekstkvaliteten godt anvendelig til bedriftsinterne dokumenter. I beste kvalitet får du tekst som kan måle seg med en god – og dyr – laserskriver.

Mye programvare

Det følger forøvrig med en god del programvare, inkludert ScanSoft PaperPort for dokumentadministrasjon og tekstgjenkjenning samt Brother-programvare for nettverksbasert skriveradministrasjon.

Mac-brukere får blant annet med Presto PageManager, som brukes til å skanne, dele og organisere bilder og dokumenter. Programmet byr også på OCR-funksjon for å gjøre innskannet tekst redigerbar.

Ytelse

Hastigheten til skriveren er fullt akseptabel, om man holder seg til mer realistiske forventninger enn det Brother gir. Ifølge Brother greier maskinen inntil 35 sider i minuttet i sort/hvitt og 27 sider i minuttet i farger. Utskriftstiden for albumfoto i 15 x 10 cm er oppgitt til 15 sekunder.

Det viser seg ofte å være vanskelig å oppnå utskriftshastighetene som skriverprodusentene oppgir – ISO-normene som beskriver testmetodikken som bransjen bruker, har fått kritikk for at de er for «snille» og ikke gir et realistisk bilde av skrivernes ytelse i vanlig bruk.

PC Worlds A4-tester av kontordokumenter endte på et gjennomsnitt på 8,8 sider i minuttet skrevet ut fra en Windows-pc og 9,6 sider i minuttet fra Mac. Albumfoto skrevet ut på vanlig kopipapir kom ut på 4,6 sider i minuttet, men tok nesten ett minutt i beste fotokvalitet med Brothers fotopapir. Kopieringshastigheten målt ved PCWorld Test Center var 2,8 sider i minuttet.

Billigst med dyre kassetter

Brother leverer blekkpatroner i forskjellige kapasiteter, inkludert høykapasitetspatroner på cirka 2400 sider i sort og 1200 sider i hver av de tre CMYK-fargene. Dette vil gi en blekk-kostnad på rundt 14 øre arket for sort/hvitt-utskrifter i A4-størrelse, mens en full fargeutskrift i A4 vil komme på cirka 79 øre.

Det er dyrt å være fattig, heter det. Kjøper man de rimeligere kassettene for 300 sider, blir blekk-kostnaden rundt 60 øre for et sort/hvitt-dokument og over 1,60 kroner for et fargedokument.

Veiledende pris på maskinen er 3500 kroner inklusive mva. Prisen i faktaboksen er gjennomsnittsprisen vi fant etter å ha sjekket 12 norske nettbutikker tidlig i august (pris inklusive frakt og mva.)

Konklusjon

Brother MFC-J6710DW er en allsidig multifunksjonsmaskin som vil dekke mange slags dokumenthåndteringsbehov i en mindre bedrift eller på et avdelingskontor med moderate utskriftsbehov. Man kan skanne, kopiere, skrive ut og kopiere samt sende og motta faks, og et vell av formater er dekket – fra små albumfoto til store A3-dokumenter. Selv mange slags typer spesialmedia kan brukes via innmating fra baksiden.

Hastigheten er grei nok for prisklassen, og maskinen er ypperlig til kontorbruk der man stort sett bruker vanlig kopipapir eller litt kraftigere, matt papir til for eksempel tilbudsplakater i butikker. Vi er derimot ikke imponert over kvaliteten på ordentlige fotoutskrifter på blankt fotopapir, men tror heller ikke at det vil være noe hovedbruksområde for de typiske kjøperne av denne multifunksjonsmaskinen.