TEST: Brother MFC-6490CW  - Nå begynner A3 å bli billig

TEST: Brother MFC-6490CW - Nå begynner A3 å bli billig

Brother byr nå på en av markedets rimeligste A3-multifunksjonsmaskiner.

Brother er på banen med en rimelig, men spennende A3-multifunksjonsmaskin basert på blekk: Brother MFC-6490CW. Prisen for denne multifunksjonsmaskinen er omtrent det samme som for de rimeligste rendyrkede A3-blekkskriverne fra konkurrentene.

Maskinen har innebygd trådløs nettverksløsning, men kan også kobles opp med Ethernet- eller usb-kabel.

LES OGSÅ: A3/A4-kombo fra Brother

En 3,3-tommers farge-lcd-skjerm bidrar til grei betjening, og du kan til og med bruke den til å redigere bilder uten tilkoblet pc. Betjeningspanelet er enkelt og oversiktlig, med faks-betjeningen på venstre side av skjermen og knapper for innstilling, kopiering, skanning og så videre samlet på høyre side.

Maskinen kommer standard med to arkskuffer på til sammen 400 ark. I tillegg er det en 50-arks automatisk arkmater på toppen, samt en 50-arks utmatingsskuff.

I den øverste av de to arkskuffene plasserte vi vanlig A4-kopipapir, mens vi la fotopapir i A3-størrelse i den nederste arkskuffen. Det virket liksom naturlig. Men da vi skulle skrive ut noen store fotografier, oppdaget vi at den nederste arkskuffen ikke kunne brukes til fotopapir – vi hadde fått med flere typer av Brothers utmerkede Innobella-fotopapir til testen.

Egentlig var det jo ganske logisk, for den nederste arkskuffen tar 250 ark og egner seg naturligvis best til det papiret det går mest av, mens den øverste tar 150 ark og passer derfor bedre til fotografier og andre litt mer sjeldne utskrifter. Men begge arkskuffene kan uansett ta vanlig A3-papir, og maskinen byr også på mulighet for enkel bruk av konvolutter i forskjellige størrelser samt visittkort og transparenter – en skikkelig allround-maskin, altså.

Blekkassettene ligger i et eget rom til høyre på fremsiden av maskinen, og det er svært enkelt å skifte ut blekkpatroner.

Mye programvare

Det følger forøvrig med en god del programvare, inkludert ScanSoft PaperPort 11SE for dokumentadministrasjon og Brother-programvare for nettverksbasert skriveradministrasjon. Administrator kan blant annet begrense tilgangen til visse funksjoner som faks, kopiering og skanning, og dessuten gjøre det umulig for andre å endre standardinnstillingene.

I tillegg følger det med FaceFilter Studio, som blant annet gjør det mulig å skrive ut kantløse fotografier, samt programvare for å forbedre bilder som er skannet inn fra bøker.

Mac-brukere får blant annet med Presto PageManager, som brukes til å skanne, dele og organisere bilder og dokumenter. Programmet byr også på OCR-funksjon for å gjøre innskannet tekst redigerbar.

Ingen racer

Den oppgitte utskriftshastigheten er 35 sider i minuttet i mono og 28 sider i minuttet i farger. Selv ikke i kladdemodus med A4-papir greide vi å oppnå fullt så raske utskrifter; i våre tester endte vi opp på omtrent halvparten av den oppgitte hastigheten.

Tross sine mange gode kvaliteter ellers – der kompakt størrelse og brukervennlighet står i spissen – innfrir altså ikke skriveren helt på hastighet.

LES OGSÅ: Brother får egen motor

Den andre svakheten ved maskinen er at skriveren ikke har noen innebygd mekanisme for automatisk tosidig utskrift. Man kan naturligvis innvende at det kan man heller ikke forvente av en A3-skriver som koster under 3000 kroner. Problemet er bare at tosidig utskrift er i ferd med å seile opp som et krav blant miljøbevisste skriverkunder. Å kunne skrive ut kontordokumenter på begge sider av arket betyr jo en betydelig reduksjon i papirmengden som går med (selv om blekk- eller lasertoner-forbruket blir som før).

God utskriftskvalitet

Derimot har vi mange lovord å komme med når det gjelder utskriftskvaliteten, særlig når det gjelder fotoutskrifter på fotopapir. Vi prøvde både matt og blankt Brother-papir merket Innobella, og fikk ut fotoutskrifter som kolleger var imponert over.

Dråpestørrelse er på bare 1,5 pikoliter (når man bruker Brothers Innobella blekk og papir), og dette er åpenbart med på å gi maskinen god fotoutskriftskvalitet. Prisen man må betale er ikke uventet at hastigheten er moderat i beste kvalitet.

Med vanlig kopipapir får man god tekstkvalitet, i hvert fall hvis man ikke lar seg friste til å kjøre skriveren i kladdemodus for å få opp farten.

LES OGSÅ: Multifunksjon i A3

Vi er også godt fornøyd med resultatene vi fikk av å prøve maskinen som kopimaskin og skanner – alt fungerer som sagt i opptil A3-format. Dokumenter som er havnet skjevt på glassplaten, kan automatisk rettes opp hvis man velger innstillingen Juster skjevhet.

Maskinen har flere kortlesere for en rekke minnekorttyper samt inngang for usb-minnepinne og for å bruke maskinen til direkteutskrift fra digitalkamera. Ved hjelp av funksjonen Bildevisning kan man blant annet beskjære bilder som man ser på lcd-skjermen, altså uten å måtte bruke pc-en.

Som en 4-i-1-maskin har Brother MFC-6490CW naturligvis også innebygd faks, som kan lagre kontaktinformasjon med opptil to numre hver for 100 kontakter. Fra glassplaten kan man skanne originaldokumenter i opptil A3-størrelse for faksing. Maskinen kan sende fargefaks i opptil A4-størrelse til andre faksmaskiner som støtter farger. Gruppesendinger kan bare sendes i sort/hvitt. Hvis man aktiverer PC-Faks-mottak, kan maskinen sende inngående fakser direkte til mottakerens pc. (Dette fungerer ikke på Mac.)

Konklusjon

Har man et moderat utskriftsbehov på kontordokumenter og i tillegg trenger A3 jevnlig til for eksempel store regneark, prisplakater eller en og annen høykvalitets fotoutskrift, er dette en multifunksjonsmaskin som tilfredsstiller mange behov. Som 4-i-1-maskin kan den dessuten brukes til kopiering, skanning og fakskommunikasjon – alt like lett i A3- som i A4-format.

Vi savner automatisk tosidig utskriftsmulighet (selv om du med tunga rett i munnen kan få til tosidig utskrift manuelt), og vi skulle ønske at farten på utskrivingen hadde ligget litt nærmere Brothers hastighetsangivelser.

Med de begrensningene som det er naturlig at den lave prisen gir, ser vi ingen grunn til ikke å anbefale Brother MFC-6490CW – til de brukergruppene som maskinen er myntet på.

Veiledende pris er 3 200 kroner inklusive mva. Vår prisangivelse i faktaboksen er basert på gjennomsnittsprisen hos seks nettbutikker i begynnelsen av juni.

Les om:

Print