TEST: Finn alt-i-ett skriveren som passer deg

Multifunksjonsskriverne øker i popularitet. Vi har testet fem aktuelle modeller.

Publisert Sist oppdatert

Det er under ett år siden sist vi testet blekkbaserte multifunksjonsenheter. Noen revolusjon har ikke inntruffet siden den gang, men som ventet har både utskriftskvalitet og -hastighet bedret seg.

Dessuten ser vi at flere skriverprodusenter legger større vekt på stil og design. Om det bare er et midlertidig motefenomen eller en varig konsekvens av at stadig flere multifunksjonsskriverne står på et hjemmekontor, kanskje synlig fra stua, vet vi ikke.

Vi ba i utgangspunktet om skrivere til rundt 2000 kroner og endte opp med produkter som har en veiledende pris på fra vel 1600 til vel 2400 kroner. Butikk/internett-prisene på disse produktene har vi sett fra vel 1300 til vel 2100 kroner. I dagens marked representerer dette faktisk øvre midtsjikt blant blekkbaserte multifunksjonsenheter.

Moderat utskriftsbehov

Multifunksjonsmaskinene som vi omtaler på disse sidene, er mest aktuelle for folk med forholdsvis beskjedent utskriftsbehov. Det er tre grunner til det:

Maskinene har arkmatere og utmatingsbrett med moderat kapasitet.

Utskriftshastigheten er forholdsvis lav, bortsett fra i kladdemodus – som bare egner seg til dokumenter for internt bruk.

Blekk er for dyrt for utskrifter i stort volum.

Vi våger derimot å påstå at alle disse fem skriverne slår laserskriverne ned i støvlene når det gjelder fotokvalitet. Tross alle forbedringene av laserteknologien i senere år er det fortsatt blekk som gjelder når man skal skrive ut foto.

Det betyr at de ideelle brukerne av de blekkbaserte multifunksjonsmaskinene er folk som har et moderat behov for utskrift av ordinære kontordokumenter, som vil ha mulighet til å kopiere dokumenter, som av og til trenger å skanne dokumenter for å lagre dem på pc-en eller sende dem via e-post, og som ønsker å kjøre ut digitale fotografier i god fotoutskriftskvalitet, om enn uten så strenge krav til bildekvalitet som proff-fotografene stiller. To av de fem skriverne i testen tilbyr dessuten mulighet for å sende og ta imot faks.

Med og uten pc

Alle multifunksjonsmaskinene i denne testen kan gjøre flere oppgaver uten å være tilkoblet pc. Epson har til og med har vedlagt en separat håndbok om bruk av multifunksjonsmaskinen uten pc.

Alle maskinene kan brukes som ren kopimaskin. Du legger et dokument eller fotografi på glassplaten eller i arkmateren for skanning, kopiering og faks, trykker på kopiknappen og får en kopi – valgfritt i sort/hvitt eller farger. Det er altså ikke bare ordinære kontordokumenter du kan kopiere på denne måten, men også for eksempel eksisterende albumbilder til nye albumbilder i 15 x 10 cm-format – eller til fotopapir i A4-format, om du ønsker.

Fra alle enhetene kan du skrive ut fotografier fra minnekort og direkte fra kamera via usb-kabel.

Fra enhetene med faks kan man styre fakssending og -mottak direkte fra betjeningspanelet på enheten, uten at det er tilkoblet noen pc.

Også med pc tilkoblet kan man styre noe av virksomheten fra multifunksjonsmaskinen. Du kan skanne et dokument til pc-en, styrt via panelet på multifunksjonsmaskinen.

Vi har gjort alle testene under Windows XP Professional. Vi prøvde et par installasjoner under Windows Vista, men fikk problemer med flere av enhetene, og fant ut at tiden ennå ikke er moden til å utfordre skriverleverandørene på Vista-tilpasning. Men de skal ikke få være i fred lenge!

Fire hovedkriterier

I testen har vi konsentrert oss om fire forhold:

Design

Funksjonalitet

Utskriftskvalitet

Ytelse

Under design har vi vurdert både det visuelle inntrykket av produktet og hvordan form innvirker på funksjon, med andre ord om multifunksjonsenheten er grei og praktisk å jobbe med.

Under funksjonalitet har vi vurdert alle de forskjellige bruksmåtene som multifunksjonsenheten kan skilte med.

Under kvalitet har vi sett både på fotoutskriftskvalitet, kvaliteten på utskrift, innskanning og kopi av kontordokument og kvaliteten på faksmeldinger.

Under ytelse har vi brukt stoppeklokke til å måle hvor raske multifunksjonsmaskinene er på blant annet utskrift og kopiering.

Karaktermessig har vi vektet ytelse og utskriftskvalitet likt, og begge deler litt høyere enn design og funksjonalitet.

Vårt valg

De fem multifunksjonsmaskinene i testen fordeler seg i praksis på tre plasser. Brother, Dell og Epson deler tredjeplassen etter litt variable resultater på både utskriftskvalitet og hastighet, men særlig Brother og Dell er prisgunstige og gir god valuta for pengene.

HP ser ut til å seile opp som en farlig utfordrer både på funksjonalitet, foto- og kontorutskrifter, selv om testresultatene spriker litt. Men igjen er Canon på topp både på bildekvalitet og hastighet – og Best-i-test.

Meldte avbud

Lexmark var også blant de inviterte til denne testen, men meldte avbud i siste øyeblikk. Grunnen var at en ny Lexmark-modell, som var mest aktuell for testen, var blitt forsinket på vei til Norge. Alternativet ville ha vært en utgående modell som kanskje ikke vil være tilgjengelig her i landet når testomtalen kommer på trykk. Vi håper å komme tilbake med test av nye Lexmark-multifunksjonsenheter senere.