TEST: Skriv, skann og kopiér hvor du vil

Vi har prøvd fem trådløse multifunksjonsmaskiner som gir deg friheten til å flytte både pc-en og skriveren etter eget ønske.

Publisert Sist oppdatert

Stadig flere av oss går ut for å kjøpe skriver, og så kommer vi hjem – eller tilbake til jobben – med multifunksjonsmaskin. Nå vil vi til og med ha den trådløs. Hva er vitsen? Er det ikke nok at den bærbare pc-en er trådløs?

Vi har prøvd fem trådløse multifunksjonsmaskiner.

Før var multifunksjons-maskiner en god del dyrere enn dedikerte skrivere, og de enkelte komponentene hørte gjerne hjemme på den middelmådige delen av skalaen. Fotoutskrifter av topp kvalitet krevde en rendyrket fotoskriver.

I dag er det annerledes. Det er gjerne bare noen få hundrelapper i prisforskjell mellom en rendyrket skriver og en multifunksjonsmaskin bygd på den samme skriverinnmaten.

Og det kommer stadig flere multifunksjonsmaskiner myntet på høykvalitets fotoutskrifter.

Last ned PC Worlds skriverskole i pdf-format

Hvorfor trådløst?

Multifunksjonsmaskinene vi har testet her, er myntet både på småbedrifter, mindre avdelinger i større bedrifter og til bruk i hjemmet. Hvorfor ønsker folk skrivere med trådløs kommunikasjon?

Det er flere måter å dele skrivere på. Den eldste og enkleste er å benytte skriverdelingsfunksjonen i Windows. Ulempen er at verts-pc-en kan få redusert ytelse når andre kjører ut tunge utskrifter. Dessuten må jo denne pc-en alltid stå på. Det betyr unødig strømbruk. Løsningen fungerer dårlig hvis pc-en ved skriveren er en bærbar pc som av og til skal medbringes på jobb eller på reise.

Med trådløs skriver eller multifunksjonsmaskin kan man skrive ut dokumenter hvor som helst i huset – uten kabel. (Foto: HP)

En mer anvendelig måte er å benytte en ruter som har usb-kontakt for tilkobling av skriver. Da kan alle som er tilkoblet lokalnettet, få tilgang til skriveren uten at noen av pc-ene blir «belastet» med andres utskrifter.

Den samme effekten får man hvis skriveren er utstyrt med Ethernet-kort og kontakt for nettverkskabel, som kobles til ruteren på samme måte som man kobler opp en kablet pc.

Men felles for alle disse løsningene er at skriveren er dømt til å stå på ett bestemt sted. I praksis er det som oftest på hjemmekontoret.

I våre dager har imidlertid mange husstander flere pc-er, både stasjonære og bærbare pc-er, som brukes i forskjellige rom rundt omkring i boligen.

Slik har vi testet

Vi startet med å pakke ut og installere skriverne – selv om utpakkingen og fjerningen av tape og beskyttelse er en éngangsjobb, lærer man litt om maskinen underveis. Det samme gjelder installasjon av drivere og programvare.

Selve testingen besto blant annet i å kjøre ut et dokument med fem prosent dekningsgrad for å sjekke for å sjekke både utskriftstid og kvalitet på kontordokumenter.

Vi har også vårt eget 50-siders tekstdokument som vi supplerer med for å kontrollmåle hastigheten på skriverne i testen.

Vi brukte et kombinert Word/Excel-dokument med tekst og grafikk til både å måle hvor lang tid skriverne brukte på å få ut første dokument fra henholdsvis klar-modus og dvale-modus, og til å sjekke utskriftskvaliteten.

Dessuten skrev vi ut noen vanlige fotografier på skriverprodusentenes eget fotopapir.

Etterpå ble flere av disse dokumentene kopiert fra for å sammenligne kopikvaliteten. Vi kjørte en tilsvarende runde med skanning til pc-en.

Vi brukte en sort/hvitt testplansje for oppløsningsmåling til både å sjekke kopi- og skanne-kvalitet, og et fargefoto skrevet ut på en blekkskriver ble skannet inn for å sjekke skanne-kvaliteten i farger. Bildekvaliteten ble sjekket på en maskinvare-kalibrert Eizo-skjerm.

I testen benyttet vi en bærbar HP Compaq nc6400 som arbeids-pc.

Underveis gjorde vi oss opp en mening om kvaliteten på dokumentasjonen, i tillegg til å vurdere funksjonaliteten som produsentene har lagt inn i sine multifunksjonsmaskiner. I vårt karakterskjema er utskriftskvalitet vektet høyest, etterfulgt av hastighet, da vi tror dette er det som betyr mest for folk valg av multifunksjonsmaskin – i tillegg til prisen, naturligvis.

Prisene er for de fleste maskinenes vedkommende basert på et gjennomsnitt av prisene hos et antall internettbutikker, sjekket 10. september. Maskinene til Brother, Canon og Lexmark var tilgjengelig hos 7-9 butikker. Epsons maskin sto bare oppført hos to av butikkene på vår sjekklisten, mens HP-maskinen var så ny på testtidspunktet at vi der har oppgitt HPs veiledende pris. Trolig vil butikkprisen bli noe lavere.

Samtidig er det kommet på markedet en rekke forholdsvis små og lette skrivere og multifunksjonsmaskiner som det er enkelt å flytte fra et rom til et annet. Når også disse skriverne og multifunksjonsmaskinene blir utstyrt med trådløs kommunikasjon, oppnår man flere fordeler.

Fleksibel plassering

For det første kan de plasseres fritt, hvor som helst i boligen. Noen ønsker seg en sentral plassering hvor skriveren eller multifunksjonsmaskinen er lett tilgjengelig for alle i familien. Andre ønsker å kunne plassere den slik at den blir minst mulig synlig.

Elisabeth Løvlien, Magnus Løvlien (7) og Børre Larsen på Nesoddtangen bruker multifunksjons-maskin hver dag. Les om dem her .

For det andre er det enkelt å flytte slike trådløse utskriftsenheter etter behov. Hvis for eksempel en av familiens unge skal kjøre ut flere utskrifter enn vanlig i forbindelse med et skoleprosjekt, kan det være praktisk at vedkommende får ha skriveren på sitt rom den kommende uka.

Tilsvarende kan en trådløs skriver eller multifunksjonsenhet plasseres hvor som helst på jobben og dessuten enkelt flyttes på, dersom det skulle være behov for det.

Den trådløse kommunikasjonen gjør dessuten at det blir færre ledninger som roter til i hjemmet – eller på kontoret. Multifunksjonsmaskinene trenger fortsatt strømkabel, men ingen andre kabler.

Mange prisklasser

Trådløse multifunksjonsmaskiner som kan brukes som skriver, skanner og kopimaskin, altså såkalt 3-i-1-maskiner, finnes i mange prisklasser. Lexmark, som har satset sterkt på trådløse skrivere og multifunksjonsmaskiner de siste par årene, har for eksempel en modell kalt X4650 som koster bare 799 kroner inklusive mva.

I denne testen har vi lagt oss på et litt høyere prisnivå, i sjiktet fra rundt 1200 til 2000 kroner. Vi ba i utgangspunktet om 3-i-1-maskiner, men slapp også til 4-i-1-maskiner som i tillegg til å skrive, kopiere og skanne også kan sende og motta faks. Men vi gjorde det klart at faks-komponenten ikke ville bli testet og dermed heller ikke bli tillagt noen vekt i vår bedømming.

Det er ikke dermed sagt at spørsmålet om faks eller ikke er irrelevant for deg som potensiell kjøper av en multifunksjonsmaskin. Mange trenger ikke faks og vil gjerne slippe å betale for noe de ikke kommer til å bruke; andre er avhengig av faks. Trøsten er at faksmulighetene i dag representerer et forholdsvis beskjedent påslag på prisen.

Maskinene i testen

Multifunksjonsmaskinene vi har testet, har litt ulik stil og design. Noen er utformet mest med tanke på hjemmemiljø, andre har et litt mer tradisjonelt kontorpreg over seg. Likevel har alle tilløp til god stil.

Epson-maskinen har kanskje den mest utpregede kontordesignen. På den andre siden har vi HP-maskinen, som med sitt nesten hvite, blanke og avrundede skall sikkert vil passe på et stilig glassbord i en moderne minimalist-leilighet.

Forøvrig er alle lette nok, de fleste under 8,5 kilo, til å kunne flyttes litt på av og til.

En uvane disse blekkbaserte multifunksjonsmaskinene også synes å dele, er at de rett som det er bestemmer seg for å bruke litt tid på å vedlikeholde sine skriver- og blekksystemer. Dette kan bidra til å forsinke utskrifter, og er kanskje mest irriterende på Canon- og HP-maskinene.

Forøvrig bør du ta fabrikantenes oppgitte utskriftshastigheter med en klype salt. De er oftest basert på utskrifter i redusert kvalitet og med andre forbehold, for eksempel at det bare er hastighet etter at første ark er ute som blir målt, noe som ikke sier alt om ventetiden fra man gir print-kommandoen.

Dessuten er det store forskjeller på hva som er beste kvalitet, standard kvalitet og kladdemodus. En maskin som skriver litt tregt i optimal tekstkvalitet, kan være lynrask når man reduserer med ett kvalitetstrinn. Men hos noen gir dette dokumentutskrifter som bare så vidt er lesbare, mens andre maskiner skriver ut dokumenter som selv i kladdemodus er mer enn gode nok til å sendes til kunder og offentlige instanser.

Derfor er de tekniske spesifikasjonene et dårlig grunnlag for å sammenligne de forskjellige maskinene. I testen har vi i stedet lagt mest arbeid i å prøve å få frem hva som er de gode og de dårlige sidene ved hvert enkelt produkt, hva de egner seg best for og mindre bra for og så videre.

Alle maskinene i testen har for øvrig kortlesere for mange formater og kan brukes til direkte utskrift av foto uten bruk av pc.

Og viktigst av alt: Vi hadde ikke noe problem med å få noen av dem på vårt trådløse nett på første forsøk.

Dessuten er det fint å se at bransjen er blitt flink til å levere både norsk dokumentasjon og norske menyer på lcd-panelene.

Nedenfor finner du linker til testomtalene av de enkelte maskinene. Hvilken maskin som ble best-i-test kan du lese om i artikkelen «Vårt valg».