TEST: Utfordrer laserne

TEST: Utfordrer laserne

Med en hastighet på over 35 sider i minutter er blekkskriveren Officejet Pro K5400 en skikkelig utfordrer til laserskrivere.

Som de fleste av konkurrentene står også HP med én fot i blekkskriververdenen og én i laserskriververdenen. HPs første Laserjet som kom i 1984, og ordet Laserjet har i mange år nærmest vært synonymt med kontorutskrifter.

Samtidig er HP en av de ledende leverandørene av blekkskrivere. Også her er 1984 et sentralt år. Da lanserte HP sin ThinkJet blekkskriver, etterfulgt av DeskJet fire år senere, og ikke minst dette begrepet ble vel minst like synonymt med blekkutskrifter.

I dag trekker vi kanskje litt på smilebåndet av både ytelsen og utskriftskvaliteten fra Laserjet- og Deskjet-skriverne fra nesten 25 år tilbake. Like fullt har det vist seg å være rom for begge skriverteknologiene i alle disse årene. Men det har vært en klar arbeidsdeling mellom dem.

Laserskriverne har vært det naturlige førstevalget til de fleste ordinære kontoroppgaver, mens blekkskriveren har funnet veien inn i mer «kreative» miljøer der illustrasjoner og fotografier har inngått som en del av datamengden. Til en viss grad kan man også si at laser er mest knyttet til bedriftene, mens blekk har gått mest mot hjem og privatsfære.

De siste årene har grenseoppgangen blitt litt mer uklar. Laserskriverteknologien er blitt såpass rimelig og samtidig såpass bra at den har funnet veien inn i kontor- og bedriftsmiljøer hvor det også trengs å skrive ut fargebilder fra tid til annen.

HP Officejet Pro K5400 dn lover både raske og billige utskrifter

Eksempler er butikker og eiendomsmeglere som vil ha med fotografier på sine plakater, og bedrifter som utarbeider prosjektdokumenter og prospekter i små opplag. I tillegg har rimelige laserskrivere, særlig monokrome, trengt seg inn på hjemmekontor- og privatmarkedet, der fargeblekkskriverne har rådd grunnen i en årrekke.

Derfor har det vært spekulert i om laserskriverteknologien etter hvert vil bli så bra at den kan komme til å fortrenge blekkskriverne, bortsett fra til rene proff-fotoutskrifter. Påstanden er blitt avvist ganske kraftig fra mange hold, men det at problemstillingen i det hele tatt er kommet på banen, har bidratt til å åpne øynene våre for at det kan komme nye teknologiskifter i skrivermarkedet før vi aner det.

Og så kommer plutselig HP med et par nye produkter som viser oss at utviklingen kan gå i stikk motsatt retning av det vi trodde for kort tid siden. I 2007 kom HP Officejet Pro K5400, en «singelfunksjonsskriver», og storebror L7580, som er en multifunksjonsmaskin. Begge er basert på blekkskriverteknologi, og begge markedsføres inn i kontormarkedet som alternativ til laserskrivere, ikke som et tillegg til dem. Hørt på maken!

Billigere enn laser

HP påstår at disse Officejet Pro-skriverne er 25 prosent billigere å bruke enn laserskrivere, og at de er markedets raskeste skrivebordsskrivere. Selskapet hevder også at skriverne gir full laserkvalitet, og at utskriftene er vannfaste. Dessuten tar de liten plass, og de skriver ut i full fotokvalitet opptil A4-størrelse, ifølge HP.

Vi har hatt singelfunksjonsskriveren K5400 inne på prøve. K5400 har en oppgitt utskriftshastighet på 36 sider i minuttet i sort/hvitt og 35 sider i minuttet i farger. Utskriftskapasiteten er oppgitt til 2 450 sider i sort/hvitt og 1 700 sider i farger.

Utskriftskostnadene er ifølge HP tre øre per side i sort/hvitt og 10 øre i farger. Syklus oppgis til 7 500 sider per måned.

K5400 kommer i tre varianter, én modell med bare usb-tilkoblining, som var den eneste vi fant tilstrekkelig mange av hos nettbutikkene til å kunne regne ut snittprisen på (se faktarammen), K5400 dn med nettverk og dupleks, som er den vi har prøvd og som har veiledende pris på 1 999 kroner inklusive mva., og K5400 dtn, som i tillegg har ekstra arkskuff for 350 ark og koster snaut 3 000 kroner veiledende. Produktene har tre års garanti.

Officejet Pro K5400 har annerledes plassering av blekkpatronene enn blekkskrivere flest.

De som har vært vant til å bruke ordinære blekkskrivere, ser umiddelbart at K5400 er konstruert annerledes. Blekkassettene er ikke direkte knyttet til skrivehodet og følger dermed ikke bevegelsene til skrivehodet frem og tilbake, men er i stedet plassert i et eget rom med luke i fronten av skriveren. Blekket sendes i slanger inn til skrivehodet.

Dessuten er blekkassettene vesentlig større enn vi er vant til fra vanlige foto- og hjemmekontor-skrivere. Selve skriveren er også litt større og tyngre en slike skrivere pleier å være, men lettere og mindre enn de fleste laserskriverne som den er ment å skulle erstatte.

Arkskuffen har plass til cirka 250 ark.

Våre erfaringer

I mangt og mye har HP sine ord i behold. Vi har ikke hatt anledning til finregne på prispåstanden, men hastigheten ligger på de angitte 35-36 sidene per minutt i kladdemodus. Merk at hastigheten for fargeutskrifter her ikke gjelder rene fotoutskrifter, men kontordokumenter med fem prosent dekningsgrad og beskjeden mengde farger.

I beste kvalitet skriver man ut kontordokumenter på rundt 12 sider i minuttet i mono og 10 sider i minuttet i farger.

Begrepet «laserkvalitet» på tekst er vel ikke en definert standard. Officejet-skriverne gir like bra tekstkvalitet som mange laserskrivere i de lavere prisklasser.

I tillegg kan den skrive ut bilder i det vi – like udefinert – kan kalle «fotokvalitet». På HP-papir for fotoutskrifter skrev vi ut både A4-bilder og 10 x 15 cm-bilder av ganske god kvalitet. Skriveren kan ikke måle seg med de beste fotoskriverne på markedet, men det blir den heller ikke markedsført som. Og uansett skriver den ut fargebilder som går langt utenpå de fotoutskriftene en fargelaserskriver vil kunne prestere, spesielt de billige som det i så fall ville vært naturlig å sammenligne med.

Testskriveren var modellen med Ethernet-kontakt for nettverksoppkobling. Vi koblet den til en ruter og fikk den «på lufta» på et øyeblikk – HPs programvare er vanligvis ganske brukervennlig.

Konklusjon

Det eneste som skuffet oss med denne skriveren, var at den støyet litt for mye. Vi plasserte den i det åpne kontorlandskapet som PC World-redaksjonen har flyttet inn i. Her skulle den passe utmerket, ettersom den er myntet på arbeidsgrupper på rundt fem personer.

HP Officejet Pro K5400

Butikkpris: Ca kr 1 250 inkl. mva.
Internett: www.hp.no

+ Rask, rimelige utskrifter, god på tekst.
- Støyer litt for mye.

Men kollegene reagerte til å begynne med ganske mye på støynivået hver gang det ble sendt en utskrift til skriveren. Laserskrivere er imidlertid heller ikke så stillegående. Plasserer man HP-skriveren i rimelig avstand fra kontorpultene, er støynivået trolig akseptabelt.

HP Officejet Pro K5400 er et interessant skriverkonsept, litt på tvers av de fleste av konkurrentenes løsninger. Skriveren er et klart vitnesbyrd om at blekkskrivere slett ikke bør stenges ute fra rollen som vanlig kontorskriver – under bestemte forutsetninger.

Les om:

Print