Vil isolere laserskrivere

Vil isolere laserskrivere

Svenske myndigheter vil ha pålegg om å isolere forurensende laserskrivere.

I flere år har det svenske arbeidstilsynet pekt på at laserskrivere potensielt kan være helsefarlige og anbefalt at de plasseres i egne, godt ventilerte rom. Ukens forskeralarm om høye partikkelutslipp fra laserskrivere larm får nå det svenske arbeidstilsynet til å reagere.

LES OGSÅ: Laserskrivere kan gi kreft

Laserskrivere bør ikke plasseres blant mennesker på en arbeidsplass, men i egne rom med god ventilasjon, råder overingeniør Britt Gottfridsson i det svenske Arbeidsmiljøverkets kjemiavdeling, i følge IDG.se.

At det ble registrert høye partikkelutslipp fra nesten halvparten av 62 testede laserskrivere kom ikke som noen stor nyhet på Gottfridsson.

– Vi har alltid ment at slike skrivere bør plasseres for seg selv, sier hun til IDG.se.

Allerede i en forskrift fra år 2000 peker ledelsen i Arbeidsmiljøverket på den helserisikoen som er forbundet med laserskriverne.

Nå skal tilsynet følge den videre utviklingen for å avgjøre hvordan forskningsresultatene eventuelt kan være med på å endre hvordan arbeidsmiljøloven bør utformes.

Arbeidsmiljøinspektør for Stocholmsdistriktet, Ingrid Blomquist, sier forteller at partikkelutslippene ikke har vært et fokusområde ved inspeksjoner.

– Ofte er det de ansatte som lurer litt på slikt og om de er urolige må arbeidsgiveren ta dette alvorlig.

HP: - ikke vær urolig

Av 62 maskiner testet ved University of Technology i Australia ble 17 kategorisert som forurensende. En av dem slapp ut så mange partikler at forskerne sammenligner det med utslippene fra sigarettrøyk.

Blant disse var hele 12 modeller fra Hewlett Packard, som er verdens største produsent av laserskrivere.

Hans Wendschlag, miljøsjef hos Hewlett-Packard i Sverige, forteller til IDG at han er klar over problemene med laserskrivere og partikkelutslipp, men hevder kundene ikke trenger å bekymre seg.

– Vi har gjort målt utslipp fra disse skriverne i 20 år og selv når de skriver ut kontinuerlig er snakker vi om ekstremt lave konsentrasjoner.

Her kan du se listen over de 12 modellene fra HP .

Les om:

Print