Prisen på komponenter skyter i været

Prisen på komponenter skyter i været

Men som sluttkundene har du lite å frykte. Pc-prisene vil fortsette å synke. Men du kan muligens få litt mindre for pengene dine.

Kostnadene stiger for flere typer pc-komponenter, som minnebrikker og lcd-skjermer. Men selv om det skaper hodebry for innkjøpsansvarlige hos pc-produsenter som Dell og HP, har sluttkundene lite å frykte, ifølge analytiker Bryan Ma i IDC

 

Han mener at prisen på pc-er vil holde seg på den tradisjonelle nedadgående spiralen, og det er lite eller ingenting som kan endre det.

 

Mindre trøkk

 

Gjennomsnittsprisen for en stasjonær pc falt til 847 dollar i første kvartal 2005. I samme kvartal 2002 var gjennomsnittsprisen 1.022 dollar. For bærbare pc-er har prisen falt til 1.340 dollar. I første kvartal 2002 var gjennomsnittsprisen 1.644 dollar

 

Tallene inkluderer alle pc-typer, fra fullspekkede systemer for spill og multimedia til billig-pc-er myntet på markeder med lav kjøpekraft.

 

Men det pc-kundene kan få oppleve er at de økende kostnadene på komponenter, betyr at man får mindre ”trøkk” for pengene. Ifølge IDGs egen nyhetstjeneste er det et viktig moment for bedriftene, som av den grunn kan komme til å utsette kjøp av diverse utstyr til neste år, når markedet normalt sett stabiliserer seg.

 

Minne skaper bryderi

 

De økende komponentprisene drives i mange tilfeller av mangel på innsatsfaktorer som for eksempel brikkesett. Det skaper en vanskelig situasjon for pc-markedet rett før den mest intensive salgssesongen i året, med skolestart rett rundt hjørnet og ikke mange måneder til jul.

 

Pc-salget har vært sterkt verden over så langt i år. Prosessorsalget har økt tilsvarende. Salget har faktisk vært så bra at Intel har besluttet å begrense produksjon av andre komponenter for å gjøre plass til mer prosessor-produksjon i sine fabrikker.

Men denne utviklingen trues av at prisene på de mest brukte minnemodulene, DDR-400, har økt. Prisen på en slik minnebrikke kan nå tre dollar per brikke på slutten av inneværende måned. Det er en økning på 27 prosent i forhold til den lave prisen i juni.

 

Skjermer dominerer

 

Det som skremmer enda mer er prisøkninger på lcd-skjermer.

 

- Alle økninger på lcd-skjermer, eller en endring i tilbud og etterspørselsituasjonen, har store innvirkninger på totalkostnaden av et system, sier Sweta Dash som er ansvarlig for lcd-analyse hos iSuppli.

 

For bærbare pc-er utgjør lcd-skjermen for rundt en tredjedel av totalkostnaden på systemet. For statsjonære er det snakk om mellom 60 og 70 prosent av totalkostnaden, ifølge iSuppli.

Et økende salg av bærbare pc-er har løftet etterspørselen etter lcd-skjermer. Prisene på paneler ment for bærbare pc-er har økt med seks prosent de siste to månedene, mens paneler på 17-tommer for desktop-markedet, økte med åtte prosent bare i juli.

Tyr til rekonfigureringer

 

Selv om disse prisøkningene kan virke alarmerende, vil sluttkundene antageligvis ikke oppleve noen prisøkning på pc-er, ifølge Ma.

 

Når komponentprisene øker, tyr pc-produsentene vanligvis til rekonfigurering av sine systemer for å holde kostnadene nede.

 

Det kan de gjøre på flere måter; bruke ulike teknologier, kjøpe komponenter fra forskjellige tilbydere eller ganske enkelt redusere mengden av enkelte komponenter, som minne, i pc-ene de produserer.

Resultatet av økende komponentpriser kan føre til enda heftigere kamp mellom pc-produsentene og til og med føre til økte produksjonskostnader.

 

Men for sluttkundene viser historien at pc-prisene bare beveger seg nedover.