Den proffe følelsen

Den proffe følelsen

TEST: Nikons nye D50 er beregnet på amatøren, men tilbyr proffe muligheter og fantastisk bildekvalitet.
Denne uken kom Nikons nye, digitale speilreflekskamera D50 i butikkene. Det likner litt på storebror D70s. Forskjellene er først og fremst lavere vekt, mindre størrelse og litt lavere ytelse. Men den skal være enklere i bruk, blant annet på grunn av nye eksponeringsprogrammer.

Prisen er også lavere enn for D70s. Pakkeprisen på kamerahus og zoom-objektiv på18-55 millimeter ligger på ca 8.600 kroner, noe som burde kunne friste den ambisiøse amatøren. Her får man mye proff kvalitet for pengene. D50 burde også kunne utfordre Canon 350D som i stor grad er rettet mot den samme kundegruppen.

Med sine 540 gram er kamerahuset til D50 om lag et halvt hekto lettere enn D70s, og kameraet ligger godt i hånden. Med Nikons 18-70-zoom blir det litt tungt i forkant og oppleves litt ute av balanse. Sammen med det lettere 18-55-objektivet, som er standard for D50, blir det noe bedre.

Mange proffe fotografer liker at et kamera har litt vekt, fordi det gir bedre balanse og kontroll.

Eksponering

D50 har brukervennlige motivprogrammer for ekponeringsautomatikk, inkludert et nytt autoprogram for fremheve hudtoner på barn (child mode). Sammenliknet med rimeligere kameraer er det helt rått hvor rask oppstarten er, og når man trykker på utløseren blir bildet tatt uten merkbar forsinkelse.

Autofokusen bruker fem felter og byr på automatisk bytte fra enkeltstående til kontinuerlig autofokus. Batteriet skal klare opptil 2000 bilder på en opplading.

Bildebrikken er den samme som i Nikon D70s, og de litt over seks megapikslene burde være tilstrekkelig for de fleste formål. Kamerahuset fins i tradisjonell, sort utførelse samt et sølvfarget retrodesign.