DATASENTER-KRIGEN: Kampen om markedet for prosessorer med mange kjerner vil trolig først og fremst utkjempes i datasentrene. Her er Intels nyeste bidrag.

DATASENTER-KRIGEN: Kampen om markedet for prosessorer med mange kjerner vil trolig først og fremst utkjempes i datasentrene. Her er Intels nyeste bidrag.

Intel-prosessor med 22 kjerner

Intel har lansert en ny Xeon-prosessor med hele 22 kjerner. Noen trodde det var aprilspøk. Andre sier at så mange kjerner er unødvendig.

Prosessoren dukker neppe opp i vanlige kontor- og hjemme-pc-er med det første. Målgruppen er i første rekke datasentre som trenger mye prosesseringskraft.

Ikke aprilspøk

Intel kunngjorde den nye prosessorfamilien den siste dagen i mars, på Intels såkalte Cloud Day-event, og dette førte til at artikler som ble lagt ut om lanseringen 1. april i noen tilfeller ble antatt å være aprilspøk. Men det er altså ikke tilfelle.

Prosessorfamilien heter Xeon E5-2600 v4-serien. Toppmodellen i familien er Xeon E5-2699 v4.

Den nye prosessorfamilien er basert på 14-nanometers produksjonsteknologi.

De nye prosessorene har mer enn 20 prosent flere kjerner og mer minnebuffer enn forrige generasjon, de støtter raskere minnemoduler og har teknologi som akselererer mange oppgaver knyttet til servere, nettverk og lagring, ifølge Intel.

Toppmodellen i familien har en basis-klokkefrekvens på 2,2 gigahertz, minnebuffer på 55 megabyte og TDP oppgitt til 145 watt. Thermal design power er en angivelse av strømforbruk som gir en pekepinn på hvor høy belastning en prosessor skal tåle under vanlig bruk.

Strømforbruket er slett ikke ille, skriver amerikanske PC World i sin omtale av den nye prosessoren. En åtte-kjerners Haswell-E-prosessor har til sammenligning en TDP på 140 watt, men kjører med klokkefrekvens på 3 GHz og støtter overklokking.

BAKSIDEN: Slik ser en 22-kjerners prosessor ut på baksiden.
BAKSIDEN: Slik ser en 22-kjerners prosessor ut på baksiden.

Ikke billig

Prisen er det nok verre med, skal vi tro PC World. 22-kjernersprosessoren koster 4.115 dollar (vel 34.000 kroner), noe som vil si godt over 1.500 kroner per kjerne.

Prosessoren består av Broadwell-kjerner. Kombinert med Hyper-Threading betyr dette hele 44 tråder på en datamaskin med én prosessorsokkel. På en dobbeltsokkel-arbeidsstasjon snakker vi om 88 tråder.

Den nye Xeon-serien fra Intel støtter DDR4/2400-minne og opptil 12 DIMM-moduler per prosessorsokkel. Med DIMM-minnemoduler på 32 GB hver betyr dette opptil 384 GB RAM per prosessorsokkel.

PC World USA skriver at selv om den nye prosessoren er myntet på et spesielt marked, er det greit å huske at historisk sett har Xeon-prosessorer med mange kjerner funnet veien til mange slags forbrukerprodukter etter hvert.

Et eksempel er Falcon Northwest Tiki, en liten spill-pc på størrelse med en Xbox, men med en 18-kjerners Xeon E5-2699 v3-prosessor og heftig Nvidia-grafikk som gjør det mulig å spille mange av dagens dataspill med 4K-oppløsning.

Xeon-prosessor benyttes også for eksempel i Apples Mac Pro-maskiner.

FAMILIEN: Intel er klar med en ny prosessorfamilie: Xeon E5 v4.
FAMILIEN: Intel er klar med en ny prosessorfamilie: Xeon E5 v4.

Nyttig for datasentrene

Uansett er det nok først og fremst datasentrene som kommer til å velge Intels nye prosessorfamilie.

– Flere prosessorkjerner er verdifulle for datasentrene så sant kjernene har nok minnebåndbredde og er store nok til å måke unna mye arbeid, sier en analytiker til PC World USA.

– Store datamengder kan kjøres enten virtuelt eller i containere, og da drar man nytte av mange kjerner.  På pc-siden har vi akselerert mye av databehandlingen ved å flytte en del av den over til grafikkprosessoren. Hovedprosessoren er fortsatt veldig viktig i pc-ene, men ikke nødvendigvis med en mengde mindre kjerner, sier analytikeren, Patrick Moorhead hos Moor Insights & Strategy.

10-kjerners forbruker-prosessor

Likevel ryktes det at Intel har planer om å lansere en forbruker-rettet Core i7-brikke senere i år med 10 prosessorkjerner.

Prosessoren har kodenavn Broadwell-E og skal fungere med mange eksisterende hovedkort av X99-typen. Dette blir den første forbrukerprosessoren med 10 kjerner, ifølge amerikanske PC World.

Intels hovedkonkurrent AMD er på sin side ventet å komme med en ny prosessor senere i år med hele 32 kjerner.

Analytiker Moorhead tror det går mot en duell mellom Intel og AMD om å tilby størst mulig antall kjerner og prosessortråder, men han tror kampen bare vil være rettet mot datasentre, og våpenet vil være prosessorer med mellomstore eller større kjerner.

Den menige pc-bruker trenger ikke 22 kjerner, fastslår PC World. Faktisk er dagens firekjerners-pc-er mer enn de fleste trenger, heter det. Om enn med et lite forbehold. Dette kan endre seg når stadig flere spill kan anvende DirectX 12, noe som betyr bedre utnyttelse av flerkjerne-teknologien.

Det hører med til historien at flere av leserne av amerikanske PC World er uenig i at firekjerners prosessorer er overkill for vanlige pc-brukere, og at økt parallellprosessering kan være nyttig, om ikke for forbrukere, så i hvert fall for kravstore pc-entusiaster og brukere av arkitektprogramvare, animasjonsprogrammer og virtual reality-systemer.

Les om:

Prosessor