Protest mot røntgenbilder

Protest mot røntgenbilder

Flypassasjerer i England liker ikke røntgenapparatet som tar "nakenbilder" av passasjerene.
Heathrow flyplass startet i oktober et fire måneder langt prøveprosjekt med de nye røntgenapparatene. Tilfeldig utvalgte flypassasjerer blir spurt om de vil delta i prosjektet og bli fototgrafert med de nye røntgenapparatene. En talsperson for BAA Heathrow sa at 98 prosent av deltagerne har gitt positive tilbakemeldinger, skriver Aftenposten.

Det er i dag ikke mulig å oppdage våpen produsert av plast, eller materialer som benyttes i eksplosiver, med dagens apparater for gjennomlysning. Med den nye røntgenfotograferingen vil det være mulig å oppdage slike våpen.

Men den britiske borgerrettigjetsgruppen Liberty mener bildene ikke kan forsvares og at de er påtrengende.

-- Vi har selvsagt ingenting imot at man iversetter sikkerhetstiltak, men jeg er fortsatt ikke overbevist om at det er nødvendig, sier en talsmann til CNN.

- Det er selvsagt en invasjon i privatlivets fred, la han til.

Teknologien kalles "backscatter" fordi den sprer røntgenstråler. En del av strålene reflekteres på kompakt materiale, som metall eller plastikkprodukter mørkere enn de som blir avledet fra hud. Apparatene er allerede i bruk i fengsler for å avfotografere besøkende, og i sør-afrikanske diamantgruver hvor de brukes for å sjekke arbeidere som forlater gruvene etter arbeid.

Produsenten forsøker å forbedre apparatet slik at det produserer "elektroniske fikenblad" som skyggelegger sensitive kroppsdeler eller fordreier kroppen.