Protestene kan ødelegge for Telenor i Asia

Protestene kan ødelegge for Telenor i Asia

Søndag ble en Telenor-forhandler i Pakistan vandalisert. Protestaksjoner kan ødelegge for Telenors satsning i et gedigent mobilmarked.

Pakistan har 150 millioner innbyggere. Bare 10,7 prosent av befolkningen har mobiltelefon. Det er hva telebransjen anser som et jomfruelig marked med et enormt potensial.

Pakistan har seks mobiloperatører, og Telenor har på under ett år fått 2 millioner kunder. Det er en svært lovende start, under ett år etter starten.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sa til NTB 24. januar at selskapet tar sikte på å tredje størst i det pakistanske mobilmarkedet.

Norge og norske selskaper har normalt et godt rennomé i dette landet som det norske selskapet har fått et svært godt fofeste i på kort tid. Men et negativt omdømme som følge av protestene mot de danske tegningene, kan nå få konsekvenser for Telenors virksomhet.

Bråket etter Muhammed-tegningene vil få konsekvenser for Telenors evne til på konkurrere i det pakistanske telekommarkedet, tror it-konsulent Sashad Rana.

- Det er det første landet i Østen der Telenor har gått inn med sin eget merkevare. Mange av Telenors konkurrenter har arabiske og eller muslimske eiere, og det er sannsynlig at de militære lederne i landet nå vil prioritere disse selskapene når de investerer i telekom, sier Rana.

Telenor vil nok miste endel kunder i Pakistan grunnet denne saken, tror Rana.

Opprør

Den pakistanske avisen PakTribune skriver at antallet Telenor-brukere allerede er redusert og at mobilselskapet står overfor betydelige tap.

Det blir sendt meldinger der Telenor-brukere oppfordres til ikke å bruke selskapets tjenester, som en protest mot Muhammed-tegningene.

Politiet brukte tåregass for å spre 5.000 demonstranter i byen Attock som protesterte mot tegningene. De kastet stein mot en forhandler som solgte Telenor-abonnementer og satte fyr på butikklokalet.

Telenors informasjonsansvarlige for Asia, Esben Tuman Johnsen, sa til Computerworld.no mandag morgen at det ikke er kjent for selskapet at det er startet en boikott.

Får konsekvenser

Den danske teleanalytikeren John Strand er redd det kan oppstå en dominoeffekt etter bråket i Pakistan.

- Dette kan få effekter også i Bangladesh, Malaysia, Russland og Ukraina.

Også i de to øst-europeiske landene er det en stor muslimsk befolkning, påpeker Strand, som synes dette er en forferdelig trist situasjon.

- Telenor har jo selvfølgelig ingenting med dette å gjøre. Det er under to år siden den pakistanske presidenten besøkte Telenor i Norge. Det er gatens parlament som forårasker dette, og de tar Telenor som "gissel". Nå risikerer selskapet at konkurrentene misbruker det som har skjedd mot dem, sier Strand.

Det skal avholdes generalstreik i Pakistan 3. mars, i protest mot tegningene, opplyser Strand.

Les også: Det löser sej
Enorm Telenor-vekst i Asia