Råbillig Windows og Office for studenter

Snart skal norske studenter få laste ned Windows og Office direkte, til priser med ekstrem rabatt.

De færreste studenter vet at de kan få kjøpt Microsoft Office for 600 kroner. Nesten ingen studenter bruker avtalene som gjør at de får kjøpt Microsofts programvare til en brøkdel av butikkprisen.

 

Det finnes en studentversjon som fås kjøpt i butikken, men en enda billigere versjon kan kjøpes hvis universitetet eller høyskolen din har en avtale med Microsoft. Problemet er at de færreste vet om dette og at høyskolene ikke har kapasitet til å administrere ordningen.

 

- Man har vært avhengig av at for eksempel en høyskole tegner en avtale med Microsoft. Så kan høyskolen selge dette videre til studentene. Dette fungerte aldri. Høyskolene klarer ikke å håndtere en slik administrasjon, sier Bjørnar Hovemoen som er ansvarlig for utdanningssatsningen i Microsoft Norge.

 

Web-løsning

 

Med en helt ny løsning som lanseres til høsten skal de billige Microsoft-produktene, som også inkluderer Windows, blir langt mer tilgjengelige. Microsoft håper at de skal bidra til å få bukt med mye av piratkopieringen.

 

- Vi må i hvert fall gi studentene en mulighet til å kjøpe produktene før man går ut og kritiserer dem for piratkopiering, sier Hovemoen.

 

Microsoft samarbeider med selskapet Deep River som er spesialister på kommersielle nedlastningsløsninger. Danmark satte i gang 19. april, og konseptet har også vært prøvd ut i Storbritannia, Italia, Frankrike, Irland, Finland og Nederland.

 

- Deep River har ansvaret for at man får lastet ned programvaren sikkert, og at alt fungerer med betaling og validering. Systemet for validering er viktig, slik at man finner ut at den som kjøper faktisk er en student, sier han.

 

Prøveordning

 

Markedsføringen av løsningen er klar, men Microsoft setter ikke i gang før alt er klart. Fra høsten av blir dette en prøveordning ut året, men Hovemoen forteler at det er naturlig at det blir en kontinuerlig tjeneste.

 

- Kundegruppen bruker produktene våre mye. Det er kanskje ikke alle som har betalt for det, men de har produktet. Det er snakk om er å gjøre dette lett nok tilgjengelig til den riktige prisen. Da vil nok piratkopiering gå drastisk ned, forteller Hovemoen.

 

- Er dette også et tiltak for å friste studenter bort fra bruk av åpen kildekode?

 

- Nei, ikke i det hele tatt. De som bruker andres produkter er ikke så mange og det er ikke dette markedet vi går etter. Det handler om å gjøre det lett for studentene å kjøpe de produktene de ønsker, eller kanskje allerede har. Vi har vært skikkelig dårlige på å gjøre det tilgjenglig for dem, sier han.

Les også:
Skal bli mindre Microsoft-avhengig
- Norske elever taper på Microsoft-kupp