Rådyrt flaggskip fra Cisco

Rådyrt flaggskip fra Cisco

Ciscos nye supersvitjs har kostet en milliard dollar å utvikle. Med denne skal Cisco feste grepet i datasentrene.

Det tok 50 utviklere fire år å lage den. Det som kalles Ciscos viktigste bedriftsprodukt på ti år kostet en milliard dollar å utvikle. Den heter Nexus 7000 og er viktig for Ciscos fremtidsplaner.

- Den store fordelen er at du med denne skal kunne bygge et nett for hele trafikken din, både lagrings- og datatrafikk, i stedet for å ha flere ulike nett som i dag, sier systemingeniør Tomas Torlén ved svenske Cisco til Computer Sweden.

Det skal være flere fordeler med en slik sammenslåing. Du skal kunne effektivisere administrasjonen og man skal få en mer effektiv bruk av ledige porter.

- I dag må du kjøpe en ny lagringssvitsj selv om du har ledige porter på dine datasvitjser. Når du kan bruke en port for ulike typer trafikk slipper du det problemet og får mindre kostnader, sier han.

Påvirker ikke

Den første versjonen av Nexus 7000 har ti kortplasser som kan fylles opp med opp til 256 10 gigabit-porter. Hver kortplass har en kapasitet på 230 Gbit/s. En større versjon som kommer senere i år får en kapasitet på 15 000 Gbit/s.

Cisco har også utviklet et nytt operativsystem. Det heter NX-OS, har Linux i bunn og er basert på programvaren som sitter i selskapets lagringssvitjser, skriver Computer Sweden.

- Grunnideen med NX-OS er å isolere alle prosesser fra hverandre. Hvis noe hender med en prosess påvirker det ikke resten av svitjsen, sier Greger Jerlehagen som er datasenteransvarlig for Cisco i Sverige.

NX-OS kan oppgraderes under drift og det finnes også støtte for virtualisering.

Den nye svitjsen koster flesk. En typisk konfigurasjon vil ligge på rundt 1, 3 millioner svenske kroner.