Rammet av sin egen analyse

Rammet av sin egen analyse

Justisdepartementet i USA vil ikke tillate Oracle å overta konkurrenten Peoplesoft. Departementet bruker Oracle-direktør Chuck Phillips' egne analyse som støtteargument.
I sin tidligere analytikerjobb advarte Phillips mot svekket konkurranse i markedet.

Phillips er en av toppene i Oracle, men var en innflytelsesrik analytiker hos Morgan Stanley & Co, med programvareindustrien, derunder Oracle, som spesialfelt. I midten av 2003 hoppet han av for å begynne i Oracle.

I en anbefaling i et avsnitt av en rapport Phillips skrev i 2002 heter det: "Markedet er nå redusert til tre vitale leverandører som vil sørge for å reautomatisere de bakenforliggende forretningsprosessene i globale selskaper i flere år fremover"

Rapporten fra 2002 beskriver programvaremarkedet for back office-løsninger i globale selskaper som et oglipol bestående av SAP, Peoplesoft og Oracle.

Henges i eget tau

Justisdepartementets argument er at et Oracle-oppkjøp av Peoplesoft på en uakseptabel måte vil begrense konkurransen, siden det bare er SAP, Peoplesoft og Oracle som kan møte behovene til de aller største selskapene, i og med at disse har essensielle behov for robust programvare og stabile leverandører.

Oracle er ikke enige i Justisdepartementets betraktninger. Selskapet hevder at markedet for forretningsapplikasjoner er fragmentert og mye bredere enn det departementet hevder å være sannheten.

Siden han begynte i Oracle har Chuck Phillips vist seg som en av selskapets topp-strateger, og som arkitekt bak forsøket på et fiendtlig oppkjøp av Peoplesoft.

Flere analytikere som dekker markedet for erp-løsninger sier at de er enige i Justisdepartementets argumenter om at det kombinerte finansiell-, personal- og administrasjonsprogramvare, er en triade av de nevnte selskaper som dominerer det amerikanske markedet.

Tvilende analytikere

Da Gartner-analytiker Lee Geishecker begynte å analysere markedet for forretningsapplikasjoner for syv år siden, var det mer enn 30 leverandører som kjempet om de store avtalene.

Men konkurser, fusjoner og oppkjøp har tynnet rekken betraktelig. Store selskaper som vil kjøpe personal- og finanssystemer fra én leverandør har nå svært få muligheter igjen.

-- Jeg tror ikke det er så mye fragmentering som Oracle fastslår i sin argumentasjon, sier hun.

Også analytiker Paul Hamerman i Forrester Research mener at den øvre delen av dette markedet kun betjenes av de tre nevnte leverandørene.

-- Justisdepartementet har sett på smale områder og applikasjonskategorier, som jeg er enig i er riktig. Hvis Oracle svelger Peoplesoft vil de bli svært dominerende - også større enn SAP, i det nord-Amerikanske markedet for personal- og finansapplikasjoner, sier han.

Endrer ikke problemet

I sitt svar på innstillingen fra Justisdepartementet trekker Oracle frem Lawson Software og SSA Global Technologies-eide Baan, som selskaper de konkurrerer med, og som er oversett av Justisdepartementet.

Baan var i en periode en kraftfull leverandør innen erp-markedet, men falt sammen etter en regnskapsskandale som nesten knakk ryggen på selskapet, før det i 2000 fikk nye eiere som i fjor spilte ballen videre til SSA Global Technologies.

SSA Global Technologies jobber nå med å gjenoppbygge Baan som en fullverdig erp-leverandør, og ifølge en talskvinne i selskapet konkurrerer de stadig med Oracle. SSA anser Oracle som en av sine argeste konkurrenter, sammen med Peoplesoft, SAP og svenske Intentia.

Dårlige odds

Oracles beslutning om å bestride motviljen til Justisdepartementet muntlig kan muligens vri litt på oppmerksomheten, men vil ikke eliminere det virkelige problemet: Analytikerne mener at Oracle står overfor dårlige odds når det gjelder å få igjennom det fiendtlige oppkjøpet.

-- Jeg har lenge sagt at vi ikke tror oppkjøpet vil finne sted, og jeg tror at Justisdepartementes beslutning gjør det enda mer usannsynlig. Dette har nesten blitt en besettelse. Oracle vil ha bedre av å trekke seg tilbake og fokusere på sin egen applikasjonsforretning, sier Paul Hamerman i Forrester Research .