Raskere buss fra Intel

Raskere buss fra Intel

Pentium 4 Extreme Edition lanseres i ny versjon. Samtidig kommer Intel med en raskere buss for å knytte sammen prosessor og minne.
Pentium 4 Extreme Edition med klokkefrekvens på 3,46 GHz, kombinert med den nye bussen på brikkesettet 925XE, utgjør tilsammen Intels raskeste prosessor-pakke til pc-produsentene . Ifølge selskapet peker dagens lansering ut veien for hvordan tilsvarende prosessorer vil se ut i kommende år.

Extreme Edition er i utgangspunktet lik Pentium 4-prosessoren. Forskjellen er to megabyte nivå 3 cache-minne, mens standard-varianten har én megabyte nivå 2 cache. Nivåene sier noe om avstanden mellom prosessor og kort-tidsminnet, med nivå 1 på selve prosessoren.

Intel har bestemt seg for å legge mindre vekt på klokkefrekvens. I stedet satses det nå for fullt på bedre cache, som er raskere enn vanlig minne, og fler-kjerneprosessorer. Selskapet har tidligere sagt at standard Pentium 4 skal få cache på to megabyte fra og med første kvartal neste år.

Buss-brikken 925XE har klokkefrekvense på 1066 MHz, mot 800 MHz på eksisterende topp-modell. Det betyr raskere kommunikasjon mellom prosessor og minne.

Baksiden av medaljen er at Pentium 4 Extreme Edition også er ekstremt dyr. Ifølge IDGs nyhetstjeneste ligger prisen på tusen dollar (for tusen enheter), mot under halvparten av den kraftigste Pentium 4.

Dell er blant selskapene som har sagt at de vil lansere pc-er med Extreme Edtition . Spill-pc-en Dimension XPS presenteres etter planen samtidig med Intels lansering senere i dag.