Raskere data for nødnettet

Raskere data for nødnettet

WIEN: For to år siden krevde norske redningseksperter høyere datahastighet på Tetra-systemet for enklere å kunne redde liv. Til våren økes hastigheten fra 28,8 til rundt 150 Kbit/s.

WIEN: Under Tetra World Congress tirsdag ble det kjent at Nokia bryter grensene for hva nødnettsystemet Tetra kan takle av dataoverføringshastigheter. Siden bosetningen i Norge er spredt er det ofte lange avstander når en eller flere av nødetatene rykker ut til en ulykke eller et skadested. 

 Mange av brann- og redningsetatene er i ferd med å bli interkommunale. Derfor vil det bli færre spesialister ute i distriktene dersom det for eksempel skjer en ulykke i et Norges mange elektrisitetsverk.
Redder liv

-- Tetra er sikkert bra som et eget radionett for brann, politi og helsepersonell, men det er skremmende at det ikke takler datahastigheter over 28 Kbit/s. Til en prislapp på minst 3,6 milliarder er det underlig at vi ikke får mobilvideokommunikasjon slik at sykehus og redningssentraler kan følge med på det som skjer på ulykkesstedet. På den måten ville redningsfolk kunne gjøre jobben sin bedre når de redder liv og verdier.

Dette sa daværende fagsjef Harry Vinje ved HMS Senteret i Oppland til Computerworld i november for to år siden. De har videreutdannet rundt 100 brannmenn årlig.

 Vinje og hans redningskolleger blir nå bønnhørt. Nokia har bestemt seg for å endre strategi i forbindelse med at tetra 2-standarden blir innført til våren, og skal integrere såkalt high-speed datakapasitet sømløst i de nye og allerede eksisterende Tetra-nettverkene.

Tatt på alvor 

-- Med vår nye TB3-basestasjon vil det lettere å kjøre mobil data og videokommunikasjon, som vil kunne bli en standard i mange av utrykningsbilene som politi- helse- og brann-etatene disponerer, sier Tetra-ansvarlig Dagfinn Sjøvik i Nokia Norge.

 Også verdens største Tetra-leverandør, amerikanske Motorola, kom under verdenskongressen med signaler om raskere dataløsninger. I første omgang har dette resultert i en rekke nye mobile dataapplikasjoner som vil bli implementert med det første.

 -- Raskere mobildata er interessant i forbindelse med Tetra 2. Men jeg tror norske redningsetater tidligst vil kunne benytte det i 2006, da nødnettutbyggingen forhåpentligvis starter, sier direktør Tor-Helge Lyngstøl i Justisdepartmentes nødnettprosjekt.