Real hodepine

Real hodepine

RealNetworks, pioneren innen digital musikk, kan bli tvunget til en allianse med fienden for å overleve.
Da en epost fra Real-sjef Rob Glaser til Apples Steve Jobs i begynnelsen av april ble lekket til media, ble det kjent at Glaser søkte partnerskap med Jobs. Jobs har senere avvist tilnærmingen.

Programvaren fra Real var den første i sitt slag, og lenge dominerende, før Jobs' storoffensiv og før Microsoft la sin Media Player inn i Windows. Nå er selskapet presset.

Selv om brukerbasen er ganske stor, er det Microsoft og Apple som drar inn de store, framtidsrettede avtalene, både med utstyrsprodusenter og med store medieselskaper som Disney og Time Warner. Foruten Windows enorme markedspotensial, har Microsoft også en sikkerhetsteknologi som ser ut til å vinne aksept i den lett paranoide mediebransjen.

-- Glaser har grunn til å være bekymret. Flere og flere innholdsselskaper støtter opp om drm-arkitekturen (drm - digital rights management) til Microsoft, sier analytiker Tim Bajarin i Creative Strategies til nettavisen news.com.

Hjelp fra EU

EU-kommisjonens kraftige dom over Microsoft i mars kan få stor betydning for RealNetworks. Selv om advokatene fra Seattle går knallhardt ut og varsler om fire-fem års ankeprosess, kan det være i Microsofts egen interesse å inngå kompromisser.

EU krever at Microsoft lager en versjon av Windows uten Media Player, og at konkurrenter gis større innsyn i programvarekoden for å skape mer likverdige konkurranseforhold. Real har selv saksøkt Microsoft med et erstatningskrav på en milliard dollar, med grunnlag i den amerikanske antitrustloven.

Forlikene med Sun Microsystems, om Java, og Intertrust, om en DRM-patent, har kostet selskapet mange hundre millioner dollar. Det er mye penger, men for Microsoft betyr avtalene at man kan komme seg videre fra en tekno-juridisk hengemyr.

Mulige partnere

Real har hatt en viss suksess med sin abonnementstjeneste Rhapsody, som har snaut en halv million brukere. Ironisk nok bruker ikke Rhapsody Reals eget format, men WMA (Windows Media Audio). Real sliter altså med å få sine "egne" brukere over på sitt eget format.

En tenkt avtale med Micrsoft kunne derfor gått på en gunstig lisensiering av WMA, evtentuelt parallell bruk av både Windows- og Real-formatene. Ekspertene er skeptiske, men ikke helt avvisende. Real har på en måte sluppet katta ut av sekken allerede.

-- Lekkasjen vil nok svekke deres forhandlingsposisjon. Men jeg antar at Microsofts juridiske avdeling fører samtaler med Real uansett, om ikke annet ut fra innsatsen for å få på plass de andre forlikene, sier Matt Rosoff i Directions on Microsoft til news.com.