RealNetworks beiler til Apple

RealNetworks beiler til Apple

Uavhengige RealNetworks vil samarbeide med Apple om en felles mediefront mot Microsoft.
I et e-brev til Apple-sjef Steve Jobs, som er lekket til storavisen New York Times, går det fram at RealNetworks-sjefen Rob Glaser ønsker å inngå et forretningssamarbeid med Apple.

Han tilbyr Apple å lisensiere sitt Fairplay-system for digitale rettigheter, slik at abonnenter på musikktjenesten til RealNetworks kan avspille sine musikksamlinger på Apples Ipod. Til gjengjeld vil han gjøre Ipod til den primære spilleren for seskapets nettbutikk og programvare.

Truer med Microsoft

Riset bak speilet er at RealNetworks ellers vil inngå et nært samarbeid med Microsoft og bytte til deres musikkformat, WMA.

I dag støtter RealNetworks et annet format, AAC, som også benyttes av Apple. Men i brevet skriver Glaser at instinktet hans taler imot et samarbeid med Microsoft, fordi det vil gi selskapet unødvendig mye makt.

Det er tvilsomt at Jobs takker ja til tilbudet, hevder eksperter New York Times har snakket med.

-- Teknologi-samspill er ikke noe for Apple. Steve satser heller på å slå alle de store gutta, som Sony og Microsoft, med bedre markedsføring, hevder en industrileder med nære bånd til både Apple og RealNetworks.

Mange tror Jobs undervurderer den kommende konkurransen fra Microsoft. Det er ventet at programvaresupermakten lanserer et massivt motsvar til Ipod og Itunes i løpet av året. Apples forsprang i det digitale musikkmarkedet få alvorlige utfordringer når selskaper som Microsoft og Sony kommer på banen for fullt.

Ikke helt lukket

Likevel har ikke Jobs lukket døra helt for å samarbeide med andre. Blant annet har han inngått en avtale med ikke ubetydelige HP, som skal få lage "ipod"-musikkspillere som blir kompatible med Itunes, og musikk fra Itunes skal kunne lastes ned på HPs pc-er.

Real-sjef Glaser er åpen i sin kritikk av Apple.

-- Hvorfor er Steve redd for å åpne opp Ipoden? Steve viser en frykt som jeg synes det er vanskelig å forstå, sier han til New York Times.

Historien har vist at Jobs kan gjøre lurt i å skaffe seg noen alliansepartnere. Det er en ubredt oppfatning at Steve Jobs' nei til å lisensiere ut operativsystemet Macintosh på 1980-tallet bidro sterkt til å rede grunnen for Microsofts nåværende monopol på pc-markedet. Hadde han lyttet til dette rådet som han fikk fra Bill Gates en gang i 1984, kunne altså verden sett litt annerledes ut.