Red Hat løfter på sløret

Versjon 3.0 av den mest populære Linux-distribusjonen er på vei.
Selskapet har allerede begynt å tilby den nye versjonen til amerikanske bedriftskunder, skriver nettavisen news.com. Versjon 3.0, som ble offisielt lansert onsdag, er den andre utgaven av Red Hat rettet spesielt mot bedriftskunder med store krav til stabilitet.

Ifølge Red Hat selv, skal den nye versjonen kjøre Java-progamvare og databaser raskere samt kunne kjøres på stormaskiner. Red Hat Enterprise Linux, RHEL, er et nøkkelprodukt for selskapet som forsøker å profitere på pakkede versjoner av operativsystem-komponenter som i utganspunktet kan lastes ned kostnadsfritt fra nettet. RHEL selges som et årsabonnement som innbefatter programvare, brukerstøtte og feilopprettinge.

Analytiker Katherine Egbert sier til news.com at Red Hat ventes å profitere ytterligere på et nært samarbeid med selskaper som IBM, Dell og Hewlett-Packard. Derfor er versjonen ment for store bedrifter så viktig for selskapet.

Red Hat har 50 prosent av ferdig-Linux-markedet, men konkurrerer på mange fronter. Først og fremst mot Sun Microsystems og andre Unix-leverandører, men også mot Microsoft og tyske Suse Linux. Suse var langt tidligere ute i stormaskin-miljøene, og har en sterk base i Europa, særlig i hjemlandet Tyskland.