Red Hat svarer med virtualisering

Red Hat svarer med virtualisering

Bedriftene vil ha bedre serverutnyttelse, enklere administrasjon og raskere utrulling av applikasjoner. Red Hat prøver å blidgjøre alle.
STOCKHOLM: Brian Stevens ble utnevnt til teknisk direktør i Linux-selskapet Red Hat i midten av oktober. Han har tidligere hatt ansvaret for selskapets forretningsløsninger og ledet gruppene som arbeider med operativsystem, lagring- og klyngeteknologi.

Stevens hovedoppgave er nå å finne nye løsninger, basert på åpen kildekode, som kan tilføre Linux-plattformen ny verdi.

- Vi stopper ikke ved Linux-kjernen. Det er er ingen grunn til å legge tak på utviklingen av løsninger med åpen kildekode, sa den nyutnevnte teknologidirektøren da Computerworld traff ham i Stockholm.

Bygger vegg

Red Hat-brukerne merker at økt aktivitet og nye it-løsninger er i ferd med å få serverne til å knele. Klok av skade etter tidligere tiders overinvestering i maskinvare, trygler de nå om programvare som utnytter prosessorkapasiteten bedre enn i dag.

Mangel på fellesressurser, som minne, begrenser utnyttelsesgraden. Strenge krav til ytelse gjør at it-sjefen ikke tør legge inn nye applikasjoner av frykt for hva som vil skje når belastningen øker.

Ikke uventet er Red Hats svar på utfordringene virtualisering. Dagens løsninger for virtuell lagring, Red Hat Global File System, og virtuell systemhåndtering, Red Hat Network, kompletteres med løsninger som virtualiserer forretningssystemene.

- Gjennom å bygge vegger rundt applikasjonene kan vi belaste systemet mer uten at de nye applikasjonene stjeler ressurser fra primærapplikasjonene, sier Stevens.

Neste versjon Red Hat Enterprise Linux, som kommer mot slutten av 2006, vil ha fullverdig virtualiseringerverktøy utviklet i samarbeid med miljøet rundt virtualiseringsmaskinern Xen.

Tilstandsløs

Ifølge Brian Stevens er det liten vits å klone Windows, selv om kostnadene kan reduseres litt. Derimot er det mye å hente på å innføre såkalte tilstandsløse klienter, et konsept som innebærer at personlige data og innstillinger flyttes til nettverket.

Gjennom intelligent sikkerhetskopiering blir den personlige informasjonen lagt inn i bufferet på hvilken som helst maskin brukeren logger på.

- Tilstandsløse klienter er billigere fra 50 pc-er og oppover, sier Stevens.

Et av målene til Red Hat er at mindre bedrifter skal kunne ha like god arkitektur som store selskaper.

Rask utrulling

Rask utrulling av nye applikasjoner står også høyt på Linux-selskapets prioriteringsliste. Fortsatte investeringer i verktøy som Eclipse, SystemTAP og Frysk skal gi bedre utviklermiljø. Samtidig innføres nye muligheter for testing og sertifisering.

Sentralt i utviklingen av Red Hat står det åpne Fedora-prosjektet. Her kan ny funksjonalitet testes ut og kontakt med utviklere etableres.

- Gjennom Fedora kan smarte ideer være ute på en million desktoper i løpet av en uke, sier Brian Stevens.