Refser Nokia for push-standard

Nokia har gjort seg lite populært blant konkurrentene med å lansere sin egen push-to-talk-teknologi.
Mobil-rivalene beskylder Nokia for løftebrudd. Ifølge de tre andre store mobilleverandørene, Ericsson, Siemens og Motorola, har den finske giganten gått i mot avtaler ved å lansere sin egen push-to-talk-teknologi.

Push-to-talk-teknologi gjør det mulig å bruke mobilen som en slags walkie-talkie. Med ett trykk på knappen kan brukeren sende en beskjed til andre. Bransjen forventer at teknologien kan bli stor og inntektsdrivende.

Ifølge resten av mobilbransjen er det tidligere gjort avtaler om å utvikle en felles standard gjennom organisasjonen Open Mobile Alliance (OMA). OMA skal mekke sammen teknologien til en standard som alle kan bruke i sine produkter. Dermed kan brukeren være sikker på at teknologien fungerer på tvers av de ulike produsentenes mobiltelefoner.

-- Nokia overholder ikke reglene når de sender sin egen standard ut på markedet. Det betyr at Nokia kan være tidligere på gaten med dette enn konkurrentene, sier Johan Bergendahl, markedsdirektør for svenske Ericsson, til Financial Times.

Konkurrentene mener at push-to-talk-teknologien risikerer å kveles før den har vokst seg stor, fordi ingen gidder å ta i bruk en teknologi som ikke fungerer på alle typer telefoner.

I en pressemelding skriver Nokia at de fremdeles er med på å utvikle en fellestandard i regi av OMA.