Refser Yahoo, Google og Microsoft

Refser Yahoo, Google og Microsoft

It-selskapene får kraftig advarsel fra Eu-politiker for å glemme etikk og moral i Kina.

Svenske Margot Wallström, som er visepresident i EU-kommisjonen, har gått hardt ut mot tre av verdens største dataselskaper. Wallström kritiserer Microsoft, Google og Yahoo for å  holde kjeft når det gjelder menneskerettigheter i Kina, der alle tre ønsker å komme seg inn på markedet, skriver BBC.

Kritikken skriver Wallström på sin egen blogg.

Den sosialdemokratiske politikeren mener at Microsoft, Google og Yahoo glemmer moral i de kommende markedene. Selskapene har ifølge svensken slettet koder som etikk og sosialt ansvar fra boka da de krysset grensen til Kina.

Hun oppfordrer bedriftene å finne tilbake til sin ansvarsbevisthet.

Fleksibele etiske standarder

Wallström reagerer etter hun har fått opplysninger om fremgangsmåten de tre selskapene har hatt for å få til avtaler i Kina. Kinas enorme markedet er svært ettertraktet, og for å få tilgang til det må man ha gode kontakter med de kommunistiske myndighetene.

Ifølge Wallström bruker selskapene fleksibele etiske standarder ut fra hvor de opererer.

For et par måneder siden ble Yahoo anklaget av Journalister uten grenser for å ha skaffet de kinesiske myndighetene informasjon om en journalist. Journalisten, Tao, ble dømt til ti år fengsel for å ha blandet seg inn i "statshemmeligheter".

For Microsoft er beskyldningene ekstra pinlige ettersom de faller i samme uke som Bill Gates kåres til årets person i Time Magazine for sitt veldedighetsarbeid.