- Regneark ikke et verktøy for barn

- Regneark ikke et verktøy for barn

Økt tilgang til data gir økt bruk av data. Ekspertene er enige om at 100 dollar-pcen kan gi positive resultater, både her i landet og i resten av verden.

Forrige uke gikk hjelpeorganisasjonen FAIR hardt ut mot OLPC-prosjektet (One Laptop per Child). Organisasjonen mener blant annet at de tekniske spesifikasjonene ikke er gode nok. I tillegg mener FAIR det ikke er dokumentert at barn i barneskolealderen får nytte ut av databruk.

Les også: Advarer mot 100 dollar-pc

Dette får flere eksperter til å reagere. FAIR mener blant annet at OLPC-en mangler viktige kontorverktøy.

- Man må være forsiktig å kritisere OLPC. Det er klart det er risiko i prosjektet, men dette er for viktig å ikke ta risikoen. Barn får et helt galt inntrykk av data hvis de skal begynne med kontorprogramvare, sier Knut Yrvin i Skoleliunux til Computerworld.no

Veldig trist

Operas teknosjef Håkon Wium Lie har testet OLPC-en nå i flere uker. Selv om han ikke representerer OLPC-prosjektet føler han at han må forsvare den lille grønne pc-en mot angrepet.

Les også: Her er pc-en til 100 dollar

- Min første reaksjon er at jeg blir veldig trist at man skal angripe hverandre. Det er nok rom for alle. Fair gjør bra arbeid, men de tar nok feil i mye når de går ut med pressemeldingen mot OLPC, sier Wium Lie.

Wium Lie ser feil ved flere aspekter ved pressemeldingen.

- Det virker som om de tror databehovene i fattige land kan tilfredsstilles ved at vi sender våre brukte maskiner. Jeg tror ikke det er tilfelle. Det er flere fattige enn rike her i verden og selv om hver eneste person i et rikt land bidro med en maskin ville det ikke dekke behovet, sier Wium Lie til Computerworld.

Han mener det er flere faktafeil i angrepet fra FAIR, blant annet om prosessorkraft og kostnader.

Hensiktmessig med data for barn

FAIRs uttalelse at det ikke er dokumentasjon om at barn drar nytte av tilgang til data får ikke medholdt fra ekspertene.

- - Det er mye som tyder på at der er hensiktmessig at barn i tidlig alder får tilgang til å bruke datamaskin. Vi har blant annen forskning som viser at barn som lærer å skrive og lese via skjerm og med tastatur i stedet for å skrive håndskrift, lærer dette bedre og raskere enn barn som først lærer å skrive med blyant og papir. I tillegg skriver de penere når de starter å skrive håndskrift, sier Marianne Skogerbø til Computerworld.no.

Skogerbø er avdelingsleder på ITU, Forsknings- og kompetansenettverk for it i utdanning ved Universitet i Oslo.

- Økt tilgang til data gir økt bruk i skolesammenheng. Men det forutsetter at lærere må være gode brukere også. Det gjelder både her og i land OLPC skal fraktes til. Det viktigste er at man vet hva man skal bruke det til, og at man har klare pedagogiske målsettinger med det man gjør, sier hun.

Regneark ikke for unger

Knut Yrvin i Skolelinux er oppgitt over FAIRs utsang. Skolelinux har vært og er en av rådgivere til OLPC, i og med at Norge og Spania er fremst på tilpasning av Linux i skolen.

- Barn lærer av andre barn, I India har de gjennomført prosjekter med store mengder med pc-er i publikumsterminaler. I løpet av tre måneder kan barn mer enn kontoransatte. Barn tør å gjøre feil og prøve på nytt, sier han.

FAIRs påstand at OLPC ikke god nok fordi den ikke har regnark er ifølge Yrvin helt feil.

- Det siste barn trenger er regneark. Det er et verktøy som ikke har noe å gjøre i barneskolen. Denne maskinen dekker behovet for barn godt. De lærer det på en måte at de kan gå videre med det og utvikle selv, i stede for å bli en passiv bruker av proprietær programvare, sier Yrvin.

Yrvin mener at hele vitsen med OLPC-prosjektet gi utsatte land og regioner platform for utvikle seg i fremtiden. Dette vil også i Norge kunne gi avkastning.

- OLPC gjør akkurat som Skolelinux at OLPC gjør all teknologi er åpen, slik at landene selv kan bygge plattform. FAIR må ikke bli en så ivrig tilhenger av sine idealer at de ikke har øyne for hva målet er. Det handler om kunnskapsdeling og å bygge en egen kunnskapsplattform for fremtiden, sier Yrvin.