Mamut i begge ender

Mamut i begge ender

Når du skal få orden på den personlige økonomien din kan du velge mellom Mamut og Mamut. Hvorfor er det slik?

I USA er det to dominante aktører av programvare for personlig økonomi – Microsoft med Money, og Intuit med Quicken. I Norge er det Datax-produktene til Mamut som gjelder.

Quicken har oss bekjent ikke noe salg i Norge. Heller ikke Money leveres som selvstandig produkt i Norge, men programmet er med i de norske 2005- og 2006-utgavene av Works Suite. Mange har kanskje stiftet kjennskap til denne pakken fordi den har fulgt med pc-en.

LES OGSÅ: Et skippertak for økonomien

- Årsaken til at Microsoft ikke selger dette som et separat produkt i Norge er at produktet ikke er tilrettelagt for det norske markedet. Det finnes ikke støtte for norske kroner og heller ikke koblinger til norske banker, forteller en kilde i Microsoft Norge.

Vi spurte Eilert Hanoa, administrerende direktør i Mamut, om hvorfor Datax er alene i markedet.

- Du må ha en stor kundebase for å nå kritisk masse på grunn av kostnadene som ligger i bunn. Norske regjeringer gjør mange endringer i skatte- og avgiftsreglene. Det gjør at vedlikehold av programmet krever intensivt arbeid hvert eneste år. Dessuten er det primært privatpersoner som kjøper dette, og Norge er et lite marked, med liten betalingsvillighet.

Mamut har tre til fem alternative programmer for privatpersoner. Den rimeligste utgaven av Datax Privatøkonomi koster bare 300 kroner. Salget beskriver Hanoa som stabilt de siste årene.

Økonomistyring fra nettbanken

Et stadig mer aktuelt alternativ er nettbankene, der flere har kommet med etterhvert relativt forseggjorte moduler for husholdningsregnskap og budsjettering. Disse modulene importerer transaksjonene dine fra banken og sorterer dem på ulike kontoplaner som du setter opp, eksempelvis én for mat og én for bilhold. Ulempen er at alt er borte den dagen du bytter bank.

- Folk har ulike behov. Noen er fornøyde med den selvangivelsen som kommer i posten og med informasjonen de får i nettbanken. Du bør bruke den løsningen du trives med, og ikke velg løsning fordi den ligger foran deg på bordet. Men fordi den er best for deg, råder Hanoa.

- Selv om man presumptivt får en god ferdigutfylt selvangivelse, kan det være mange som vil ha kontrollen selv, og da er 300 kroner en liten investering. Vi har integrasjon mot de aller fleste nettbanker, og alle transaksjoner kan avstemmes mot nettbanken. Sammenhengen mellom husholdningsregnskap, bank og selvangivelse oppnår man best i Datax, fastslår Hanoa.

Regnskap