- Spar hundretusener på strømmen

- Spar hundretusener på strømmen

Gartner har finregnet på strømforbruk og funnet ut at du kan spare store penger på enkel strømstyring.

Gitt at du har 2500 arbeidsstasjoner på arbeidsplassen, men en noenlunde jevn fordeling av stasjonære og bærbare (slik spesifisert i bunnen av denne saken) kan du spare opp mot 270.000 kroner på strømregningen ved å bruke strømstyring, mener analyseselskapet Gartner.

Du vil spare ytterligere 44.000 om du rett og slett slår dem av, eller kutter strømmen, når de ikke er i bruk, men dette kan bremse ansattes produktivitet ettersom oppdateringer i så fall må installeres mens maskinen faktisk er i bruk.

Høyde for portable

Gitt at de bærbare til dels brukes utenfor arbeidsplassen, blir sparesummen rundt 86.000 mindre.

- Mye oppmerksomhet rundt strømforbruk har fokusert på datasentre, men pc-ers strømforbruk i enhver organisasjon kan også være betydelig, særlig gitt stadig høyere strømpriser, sier analytiker Fredrica Troni i Gartner.

Må innse

Troni mener bedrifter må innse at det er store penger å spare på aktiv strømstyring, alternativt å rett og slett slå maskinene helt av, selv om Gartner ikke anbefaler dette av produktivitetshensyn.

- Med riktig policy på plass kan bedrifter utvilsomt spare betydelige summer uten innvirkning på produktiviteten, sier Troni.

Her er premissene for regnestykket:

I et normalscenario uten sentral strømstyring, må brukeren slå dette på selv. Utgangspunktet er at 50 prosent har slått det på på både stasjonære og bærbare. Man antar at halvparten av de stasjonære slås av etter arbeidstid og halvparten av de bærbare slås av eller settes etter arbeidstid.

Regnestykket er gitt at den enkelte ansatte jobber åtte timers skift på virkedager, 230 dager i året, med pc-ene i bruk 70 prosent av arbeidstiden. Prisen på strøm er satt til 67 øre per kilowattime.

55 prosent er bærbare og 45 prosent er stasjonære. Av de bærbare hadde 90 prosent ekstern skjerm koblet til. Halvparten av disse er flatskjermer, andre halvpart CRT-skjermer.

Med strømstyring:

I strømstyringsscenarioet er det gitt at strømstyringsfunksjoner er aktivert på alle enheter og at stasjonære pc-er ikke slås av etter arbeidstid, slik at pc-ene kan motta oppdateringer. Bærbare slås av eller plasseres i sovemodus 50 prosent av tiden som skjer etter at arbeidet er slutt, og av disse igjen er femti prosent slått av etter arbeid.

Sum besparelse: 270.000,- kroner.

I det siste tilfellet slås alt av når det ikke er i bruk.

Sum besparelse: 314.000 kroner.

Regnskap