Vil hindre flere slette-uhell

Vil hindre flere slette-uhell

Mamut legger advarsler inn i programvaren for å hindre at flere får slettet regnskapet sitt.

- Dette eksemplet viser at det er viktig å følge instruksjonene som gis fra operativsystemet og programvare-applikasjonen. Vi oppfordrer alle brukere til å følge instruksjoner fra operativsystemet spesielt nøye når det gjelder omstart under oppgraderinger. I tillegg anbefaler vi alltid å ta backup av datafiler til annet lagringsmedium før oppgradering påbegynnes, sier Eilert Hanoa.

Computerworld.no skrev i går om Mamut-kunde Svein Willassen som fikk alle sine regnskapsdata slettet under oppgradering til en ny versjon av Mamut-programvaren.

- Hadde kunden fulgt instruksene, ville ikke dette ha skjedd, sier Hanoa.

Konkret betyr det at Willassen skulle ha tatt omstart da han fikk beskjed om det under oppgraderingen, mener Hanoa. Ifølge Mamut ble filene slettet fordi en flytting av regnskapsdataene ble avbrutt av omstart av pc-en på feil tidspunkt.

LES OGSÅ: Mamut slettet regnskapet

- Det er veldig viktig for meg å få fram at vi tar hver eneste kunde svært alvorlig, og søker å rette opp skadene som har skjedd som godt det lar seg gjøre i samarbeid med kunden, sier Hanoa.

Etter hendelsen med Willassen vil Mamut nå se nærmere på hvordan de kan sikre seg mot at noe lignende kan skje igjen.

- Mamut ser nå på hvordan feilhåndtering av situasjoner hvor omstart skjer under oppdatering fra ikke-Vista-versjon til Vista-versjon kan forbedres, slik at man ikke kan få denne type feil til tross for omstart, og versjonen vil bli tilgjengeliggjort for alle brukere så raskt som mulig.

- I tillegg legges det inn en advarsel dersom man prøver å installere en eldre versjon av Mamut Business Software på en nyere versjon av operativsystemet den ikke er sertifisert for, utdyper Hanoa i en epost.

Ikke enige

Willassen var i går i møte med Mamut for å finne ut hva som gikk galt da dette skjedde. De to partene er fortsatt ikke enige om nøyaktig hvorfor et helt regnskap gikk tapt da Willassen skulle oppgradere sin programvare.

Willassen vedgår at han kanskje burde fulgt instruksen om å starte maskinen på nytt da programmet ga beskjed om å gjøre det.

- Men uansett er det slik at da flyttingen av filer ble avbrutt ble filene slettet, i mitt tilfelle på grunn av omstart. Jeg mener at det er en svakhet i programmet at filer slettes på denne måten, for det kan være mange årsaker til at en slik filkopiering kan bli avbrutt, for eksempel strømbrudd, sier Willassen.

- Det finnes sikkert andre kombinasjoner av hendelser som kunne utløst dette. Jeg kan jo ikke garantere for alle typer hendelser i alle former for konfigurasjoner hos våre brukere. Det er umulig, sier Hanoa.

- Bare eldre programmer

Dataetterforsker Willassen hadde installert en eldre versjon av Mamut på Windows Vista.

Ifølge Hanoa kan slettingen han opplevde bare skje med kunder som forsøker å installere en eldre versjon av Mamut som ikke er beregnet på Windows Vista, på en pc med Vista installert.

Når Vista-versjonen av Mamut installeres på en Vista-maskin, blir ikke filene flyttet fysisk på denne måten, men dataene importeres til en ny katalog. I motsetning til i XP, er det ikke mulig å legge datafiler under programkatalogen i Windows Vista.

- Ikke mange

Hanoa mener det var helt spesielle forutsetninger tilstede da Willassens data ble slettet.

- Så langt vi kan se skyldes datatapet en kombinasjon av at en eldre versjon av MBS ble installert på Vista, spesielle innstillinger i datamaskinen og at instruksjonene ikke ble fulgt. Det er viktig for oss å få fram at dette ikke er noe som kan ramme hundrevis av kunder, sier Hanoa.

Han anbefaler også Mamuts kunder om å benytte seg av tilbudet om 1 gigabyte gratis online-backup.

Willassen hadde bare tatt reservekopiering som er innebygd i Mamut-programmet. Denne går ut på å legge en ZIp-fil i en underkatalog i samme hovedkatalog som programmet.

- Backup er helt irrelevant. Problemet er og blir at et program foretar en sletting brukeren ikke ber om, og det er er ikke bra uansett, sier dataetterforskeren.

Les om:

Regnskap