Zepto med kriseunderskudd

Zepto med kriseunderskudd

Zepto fikk et solid underskudd i fjor. De hevder å kunne komme seg igjen i år, men aksjonærer frykter konkurs.

Danske Zepto, som har avdelinger i 19 land – deriblant Norge, hadde et ufattelig trist år i 2008. Den forventede omsetningen ble senket med 92 millioner danske kroner, og underskuddet endte på 15 millioner når året var omme.

Den svenske nettavisen It24.se meldte i går at Zepto derfor legger ned i 14 av landene de er inne i. Det avviser direktør i selskapet, Lars Frost, blankt.

- Vi stenger ikke i 14 land, sier han til Computerworld Danmark, men medgir at firmaet vil konsolidere driften.

Konsolideringen, som allerede ble påbegynt da finanskrisen «for alvor begynte å skape problemer for markedet», har blant annet inkludert kapping av lønnsutgifter med én million kroner per måned samt en del øvrige innsparinger.

- Ingen dramatikk

Frost forteller Computerworld.no at Zeptos norgesavdeling ikke vil oppleve dramatikk i forbindelse med Zeptos underskudd eller innsparinger.

- Norge er et av områdene som vi absolutt satser på. Det blir ingen endringer i det norske markedet, forsikrer han.

Det er nemlig stor vekst i det norske markedet, hevder han, og forteller at selskapet bortsett fra Norge vil fokusere på Norden generelt, samt Tyskland og Nederland. Men ikke dermed sagt legge ned i de øvrige 14 landene.

Den kommende produktstrategien gir Frost positive tanker for 2009. Alt i alt forventer han å få inn et overskudd på rundt fem millioner når året er omme.

- Vi setter fokus på vår gode, gamle kjerneforretning og kommer ut med produkter i år som er unike i forhold til de vi historisk sett har hatt. Blant annet teknologisk sterke bærbare og lcd-skjermer med et godt prispunkt, sier han.

Skeptisk

Men ikke alle tar det like med ro som direktøren. Aksjonær Martin Baaz-Lindquist sier til Comon.dk at han frykter konkurs for selskapet.

- Basert på min informasjon så har ikke Zepto likviditeten til å dekke et så stort underskudd. Når jeg ser på regnskapstallene fra alle årene så er det ikke penger til å dekke hullet. Hvis det ikke kommer penger utenfra er Zepto i meget store vanskeligheter, sier han.

Zepto-direktøren har intensjoner om å motbevise dette når regnskapstallene for året 2008 offentliggjøres senest 20. mars.

Ryktene om Zeptos finansielle situasjon har ifølge en oppfølger fra Comon.dk gjort at selskapet har blitt nedringt av kunder som avbestiller sine datamaskiner hos selskapet i redsel for å tape penger om selskapet skulle gå konkurs.

Regnskap