Rett fra opptak til spilleren

Panasonic og Sony satser på en ny standard, AVCHD, for digitale videokameraer med HD-teknologi.

Spesifikasjonene for standarden, som lanseres nå, innebærer at høyoppløste digitale bilder eller filmer kan spilles inn på dvd-plater (8 cm) og deretter avspilles. Begge selskapene kommer til å arbeide for at flere produsenter skal følge standarden, skriver selskapene i en pressemelding.
 
Det forventes at samarbeidet mellom Panasonic og Sony vil få utviklingen av HD-kameraer for vanlige forbrukere til å skyte fart.
 
Teknologien gir betydelig bedre bildekvalitet og brukes av et økende antall tv-kanaler over hele verden. Samtidig øker salget av plasma- og lcd-tv-er som håndterer HD-kvalitet.
 
Mye bedre kvalitet

– Den som har en tv som er klar for HD og skaffer seg et HD-kamera, kommer til å oppdage en betydelig kvalitetsforbedring sammenlignet med et tradisjonelt videokamera. De private feriefilmene får en kvalitet som det tidligere ikke har vært mulig å oppnå, sier Anders Jonsson, nordisk produktsjef for kameraer. 
 
Den nye AVCHD-standarden er tilpasset for innspilling på 8 cm dvd-plater og bygger på effektive komprimeringsteknikker, som MPEG-4 AVC/H.264 for video og Dolby Digital (AC-3) eller Linear PCM for lyd.

Komprimering gjennom MPEG-4/H.264 er dobbelt så effektivt som MPEG-2 eller MPEG-4. Dermed blir det mulig å utvikle små, kompakte videokameraer med høy kvalitet i bilde og lyd.