Retter rootkit-flause

Sony gir ut en gratis patch som avslører og fjerner de skjulte filene som blir installert på harddisken din etter å ha spilt musikk-cd-er.

Etter at Windows-eksperten Mark Russovich avslørte gjemte filer på sin pc etter å ha spilt av en musikk-cd fra Sony BMG, har plateselskapet mottatt en storm av negative reaksjoner. Russovich har blant annet opplyst om at cd-spilleren i pc-en hans sluttet å virke etter at han forsøkte å fjerne filene.

Han gjorde oppdagelsen da han kjørte et program han hadde skrevet for å spore opp rootkits. Rootkits har som funksjon å dekke over eksistensen av andre filer. I dette tilfellet skjulte programmet Sonys eget anti-pirat programvare, men lignende teknologi blir stadig mer brukt av personer som ønsker å skjule viruskode.

 

Vanskelig

 

Når du har programvare på din pc som du ikke kan se, er det heller ikke mulig å styre det fra et sikkerhetsperspektiv, skriver Russovich i sin egen blogg. Det er heller ikke lett å vite hvordan en bruker skal kunne drive et system som kjører skjulte programmer.

 

Rootkit-teknologien var inkludert i 20 musikktitler som en del av Sonys kopibeskyttelse, og har vært ute på markedet i åtte måneder allerede. Krtitkken som selskapet nå har fått har gjort at Sony gir ut en patch som skal få de skjulte filene opp i dagen og fjerne rootkitet. Den fjerner derimot ikke kopibeskyttelsen.