RIM kutter 2000 jobber

RIM kutter 2000 jobber

Selskapet bak Blackberry kvitter seg med en av ti ansatte, inkludert en toppsjef.

Selskapet som utvikler Blackberry smarttelefoner, RIM (Research In Motion) har mandag offentliggjort at 2000 arbeidsplasser blir stryket. Dette er rundt 11 prosent av arbeidsstaben. Også eldelsen i selskapet vil gjennomgå dramatiske endringer. Daglig leder Don Morrison forlater selskapet.

De to andre toppsjefer, Jim Balsillie og Mike Lazaridis, fortsetter med en delt stilling som administrerende direktør og styreformann, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Rask prosess

I USA vil allerede denne uken ansatte få beskjed om jobbene sine, mens det i andre land kan ta lengre tid på grunn av arbeidslovene. RIM påpeker at selv om staben nå reduseres til 17.000 det fortsatt er betydelig mer enn for fem år siden, da bare 5.000 stod på lønnslisten.

Kostnader knyttet til nedskjæringene vil føres på neste kvartal en bi skrevet ned 15. september.

Morrison er allerede på grunn av helseårsaker, og vil ikke komme tilbake til selskpaet. Hans stilling blir delt mellom Thorsten Heins (produkt og salg) og Jim Rowan (operationer).

Toppåret 2008

RIM sliter med sin Blackberry. I en rapport som ble publisert for noen uker siden falt bruken av Blackbery fra fem til fire prosent av totalantall smartfoner. Det betyr at selskapet fortsatt ikke har snudd trenden.

I desember 2008 var Rim konge på den voksende haugen for smarte telefoner. Med 32 prosent markedsandel, målt i antall brukte operativsystemer, stod selskapet langt foran Apple (22 prosent) og Android (fire prosent). Enda mer imponerende var at Rim hadde kommet fra en markedsandel på 17 prosent bare et halvt år tidligere i 2008, mens Apple lå på 43 prosent.

Falt, falt, falt

Det siste halvåret i 2008 så det ut at Blackberry kunne holde stand blant de store. Men siden toppnoteringen i desember 2008 har det gått nedover, både på grunn av Apples sterke posisjon og Androids oppmarsj.

For litt over et år siden falt Rims andel til under ti prosent, og har siden juni i fjor ikke kommet over seks prosent. Nå er det altså fire, og det er ingen grunn ti å tro at selskapet kan endre det med det første, sett på de sterke produktene fra Apple og Android-baserte produsenter.

Et av problemene til Rim er at Blachberry ikke likes av brukerne. I samme undersøkelsen får Apple et positivt svar fra 70 rposent5 av brukerne, mens bare 22 prosent av Blackberry-eiere er fornøyd.