Robosapien rydder rommet

Robosapien rydder rommet

Avansert NASA-teknologi ligger i bunn for siste nytt på leketøysmarkedet: En robot som er så menneskelig at den kan rydde rommet for deg og servere brus når jobben er gjort.
Husker du de første, famlende leketøysrobotene som beveget seg mekanisk og klossete? Nå har utviklingen tatt et kraftig byks fremover med lanseringen av en 37 cm høy muskelmann i plastikk kalt Robosapien, ifølge en pressemelding fra KE Leker.

Hemmeligheten til Robosapien er en filosofi kalt BEAM, som står for biologi, elektronikk, estetikk og mekanikk. Roboten er designet med enkle kontrollkretser i stedet for komplekse datachips og rekker med transistorer. Dermed er det kreert en maskin som virkelig beveger seg som et menneske og har typisk menneskelige humørsvingninger.

Ved hjelp av en fjernkontroll kan man programmere Robosapien til å utføre 67 oppgaver. Den kan for eksempel gå forover og bakover i to hastigheter, danse, utføre karate, plukke opp sokker, kaste papir og håndhilse.

Roboten oppdager hindringer i veien ved hjelp av et interaktivt reflekssystem. Om den ikke gis noen kommandoer, faller den i søvn og snorker. Men den responderer på lyder. Dessuten, Robosapien gjør som gutter flest: promper, raper og plystrer etter jentene.

- Alt dette gjør roboter mer virkelige og mer menneskelige. Robosapien er så rask at selv katta kan bli skremt, uttaler oppfinneren, robotfysiker og tidligere NASA-forsker Mark W. Tilden.

Seks år brukte Tilden på å utvikle leketøyet. Designen er utført sammen med leketøysfabrikanten Wow Wee Toys fra Hong Kong.

- Roboten har digital hjerne, men er like smart som en kalkulator, forteller Tilden.

Prisen på leketøyet ligger på ca 1.300 kroner.