Robot lader seg på epleskrotter

Robot lader seg på epleskrotter

Øko-roboten EcoBotII livnærer seg på døde fluer og annet biologisk avfall. I teorien skal den kunne klare seg alene i årevis.
Det er bakteriene i robotens kraftceller som bryter ned maten. Den har en toppfart på 30 centimeter i timen og veier en kilo. I teorien kan den rusle og gå i årevis, så lenge bakteriene inne i roboten er i live og kan skaffe strøm fra epleskrotter og fluelik, skriver forskning.no.

Når strømnivået blir for lavt og EcoBot mister futten, putter man bare ei død flue eller eplebiter i anodekammeret for å få i gang strømforsyningen igjen.

Forskerne ved University of the West of England testet roboten ved å få den til å bevege seg mot en lyskilde, måle temperaturen i laboratoriet og sende målingene over radio til en mottaker 30 meter unna i samme rom. Siden kraften fra bakterie-cellene foreløpig er ganske puslete, måtte roboten ta flere hvilepauser underveis for å samle opp nok strøm.

- I framtiden vil vi trenge selvgående roboter for å gjøre jobber på steder vi ønsker å unngå fordi det er for kaldt, for farlig, for møkkete eller lignende. Det betyr at disse robotene må klare å hente sin egen kraft fra omgivelsene, sier professor Chris Melhuish ved universitetets robotlaboratorium IAS (Intelligent Autonomous Systems), til forskning.no.

Han forteller også at roboten får kraft fra flere typer biologisk avfall og at og at denne type roboter kan være med på bli kvitt problemet med matavfall.

Bakteriene i robotens kraftceller (Microbial Fuel Cells, eller MFC) bryter ned maten og skiller ut hydrogenatomer, som splittes opp i protoner og elektroner. Elektronene strømmer fra den negative elektroden (anoden) til den positive (katoden) og gir dermed en stabil strømforsyning. Ved katoden reagerer de med hydrogenprotonene og oksygen fra lufta og omdannes til vann.