Rødt, rødt og atter rødt

Mange i bransjen trodde ikke 2002 kunne bli verre enn 2001. Men så langt har 2002 fortonet seg som det reneste mareritt. Analytikerne ser få tegn til at bunnen er nådd.
På børsene i Frankfurt og London må man tilbake til 70-tallet for å finne tilsvarende dårlige utvikling over en halvårsperiode. I Oslo er det noe bedre, men likevel er it-aksjene på børsen falt med over 40 prosent siden nyttår. I hele 2001, som var det verste it-året i historien, falt it-aksjene med 31 prosent.

Til tross for det kraftige fallet, er det fremdeles liten optimisme å spore.

-- Det er ikke noe tegn som tyder på at selskapene skal komme til å si at kundene er på vei tilbake, sier analytiker Hans Neskvern i Nordea Securities.

De aller fleste har forlengst utsatt den forhåndsannonserte oppgangen til høsten. Men om det skal komme noen oppgang til høsten, er det få som tør å gamble på.

-- It vil neppe vokse mer enn den generelle verdiskapningen i samfunnet de nærmeste årene, sier analytiker Paal Johnsen i Carnegie.

Han begrunner det med unormale etterspørselsdrivere i vekstperioden på nitti-tallet.

-- Dette var en kunstig vekst drevet av dotcom og 2000-problematikken, forteller han.

I tillegg er dollaren falt med 20 prosent på to måneder, som er negativt for bedrifter som handler med utlandet og får betalt i dollar. Børsverstingene

Asp-selskapet Intellinet er blant de aksjene som investorene prøver å holde seg borte fra om dagen. Årsaken er selskapets begredelige resultatutvikling og rot med regnskapstall. Det er blitt ført høyere inntekter og lavere kostnader enn det som har vært reelt.

Fasit er et kursfall på 91 prosent de siste tre månedene. Selskapet prises nå til knappe 20 millioner kroner.

Ille har det også vært for EDB Business Partner. Etter et skuffende resultat første kvartal der selskapet tapte 92 millioner, har selskapets aksje fått det tøft på børsen. Siste tre månder er aksjen ned 60 prosent.

Lyspunktene

Flere analytikere hevder det positive nå er at flere selskaper har gjennomført en kraftig reduksjon av kapasiteten og redusert kostnadene. Det gjør at disse vil få bedre uttelling ved en oppgang. Men flertallet av analytikerne er pessimister.

--

Selskapene i Norge har bra teknologi og er godt posisjonert, men makroøkonomiske betingelser gjør det vanskelig å tjene penger. Da må de være såpass mye bedre enn konkurrentene. Det klarer de ikke over en lang periode, sier Ståle Bjørnstad i DnB Markets. Av it-aksjene er det bare tre it-selskaper som har hatt positiv utvikling på børsen siden nyttår. Det er distributøren Scribona, pc-leverandøren Norkom og Machintosh-forhandleren Office Line.