Ron Sommer sitter foreløpig

Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder kan få problemer med å kaste konsernsjef Ron Sommer i Deutsche Telekom.

Schröders forsøk på å rette opp sitt politiske image ved å få kastet Sommer har i løpet av helgen blitt svekket.

Det var ventet at beslutningen ville komme på konsernets styremøte tirsdag. Sommer skulle bli erstattet med Gerd Tenzer, som i dag sitter i selskapets toppledelse.

Motstand

Men offensiven har møtt sterkt motstand, ikke minst fra ansatte i selskapet. Sommer selv har kjempet innbitt mot å bli kastet.

Flere i styret ønsker heller ikke Tenzer i sjefsstolen. Enkelte har truet med å trekke seg fra sine verv hvis Schröder skulle trumfe sin vilje gjennom, skriver Finacial Times mandag. 

Vinden mot Sommer kan ha snudd etter at administrerende direktør Henry Paulson i Goldman Sachs har rådet styret til ikke å skifte toppledelse i en situasjon hvor selskapet står overfor store utfordringer.

Gjeldsbombe

Bak forbundskanslerens  ønske å å få fjernet Sommer ligger et kursfall på 90 prosent siden mars 2000. 2.000 milliarder kroner er siden den tid rent ut av selskapet, som dessuten sliter med en gigantgjeld på 490 milliarder kroner og dundrende underskudd.

Gerd Tenzer har sittet i ledelsen siden 1995, og har ansvar for teknologi og nettverk. Han har et nært for hold til de tyske sosialdemokrater. Det blir brukt moy ham.

Politikk

Gerhardt Schröder er redd for at den negative utviklingen i Deutsche Telekom skal bli brukt mot ham i valgkampen. 

Kritikere til Schröders planer mener at selskapet må se seg om etter en internasjonal leder. Forbundsskansleren må selv påta seg ansvar for selskapets miserable utvikling, hevder de.

Den tyske stat har en eierandel på 43 prosent i selskapet. Det taler ikke til stemmesankeren Schoders fordel at  mange potensielle velgere og småsparere har kjøpt aksjer i selskapet og tapt mye på det.