Rotterace om pc-markedet i 2014?

Rotterace om pc-markedet i 2014?

Nedgangen bremser og oppmagasinert byttebehov gir intens konkurranse om pc-kjøperne i 2014.

Året som gikk var et nytt slaktår for den klassiske pc-en. Nedgangen ble på rundt ti prosent, der mange ventet at nedgangen ville komme, men stoppet opp på ett siffer. Nå er det nye spådommer om at året som kommer vil bremse nedgangen.

Vi har sett nærmere på hva analytikerne tenker rundt utviklingen i 2014.

Stabilt pc-salg i 2015

IDC meldte før jul at nedgangen i pc-markedet vil være ti prosent i år, men forventet bedring til en nedgang på fire prosent i 2014 og stabiliseres i 2015. Samme analytikere justerte ned salget av nettbrett fra 53,5 prosent i 2013 til 22,2 prosent vekst i 2014, og årene deretter ned på en mer normal vekst på noen prosent i året.

Etter noen år med nedtur selges det bare i overkant av 300 millioner pc-er i året, i stedet for de 364 millionene som ble solgt i toppåret 2011, mener IDC.

Funksjoner og design stabiliserer

Dette og nye tall fra Morgan Stanley delt på et lukket nettsted har fått en analytiker i Creative Strategies til å komme med en ny analyse av vår pc- og nettbrettframtid for 2014.

- Stabilisering av pc-salget og avmatting av nettbrettsalget kan i løpet av de neste seks månedene vise interessante trender. For eksempel er det mellom 180 og 200 millioner pc-er som er mellom fire og fem år gamle. Framgang spesielt i batterilevetid for bærbare pc-er de siste årene bør friste flere av disse til å kjøpe nye pc-er, skrev Ben Bajarin i Creative Strategies i Techpinions denne uka i følge nyhetstjenesten til Computerworld .

Slike tall innebærer at de enhetene som skal selges i året som kommer vil komme som et resultat av knallhard konkurranse. Det tegner godt for funksjoner og priser for de som er på kjøper’n.

Legg også til at avslutningen av Windows XP faktisk ser ut til å bli endelig i løpet av våren 2014. Da kommer et stort oppspart behov for nye pc-er til bedriftene som skifter til Windows 7 og Windows 8.

Nettbrett eller hybrid

Bajarin argumenterer også for å trekke et skille mellom nettbrett som er best egnet for informasjonskonsum, og kraftigere brett som faktisk kan egne seg for å jobbe på.

Den første kategorien er typisk små, lette og lavt prisede nettbrett med lite internminne og enkle prosessorer. Nesten alle Android-nettbrett kommer i denne kategorien, og antagelig kan vi legge inn det minste nettbrettet til Apple og nettbrett drevet av andre Linux-varianter enn Android. Dette er det store gross av nettbrettutvalget og temmelig mye av salget.

Så har vi kraftige nettbrett med internminne, prosessorkraft, maskinvare og programvare som faktisk kan brukes til å arbeide på. De største nettbrettene fra Android, inkludert 8-tommerne til LG og Samsung, nettbrettet til Apple, Chromebook og Windows 8-nettbrett som Surface-familien til Microsoft, andre nettbrett og hybrider med Windows og det helt nye 8-tommers Windows 8 Pro-drevne nettbrettet fra Dell.

Saken er selvsagt når et slikt brett slutter å være brett og er en pc, eventuelt om det er riktig å plassere alle hybrider i nettbrettkategorien. Dersom man for eksempel sier at en pc må ha tastatur, pekeredskap og usb-grensesnitt, vil langt de fleste av de kraftige nettbrettene være pc-er etter de har fått seg tastatur fra en snill eier.

Blir ditt neste nettbrett en pc?

Suppler dette bildet med at mange nok har utsatt pc-kjøpet mens de har prøvd seg med nettbrett og fordelene og ulempene som følger. Dersom de kjøper ny enhet i løpet av nærmeste framtid, er det grunn til å tro at flere vil velge kraftigere nettbrett for å få et bedre arbeidsredskap eller en type pc.

Uansett er det godt mulig at det riktige utsagnet for 2014 er mer i nærheten av «Pc-en er død. Lenge leve pc-en ».

Det er eventuelt ikke første gang det skjer i de tredve årene pc-ene har vært blant menneskene.