Så lenge menigheten eksisterer

Så lenge menigheten eksisterer

Digitals tilhengere eksisterer som en menighet som ikke kan avfeies. Spørsmålet er om Suns tilhengere klarer noe tilsvarende?
Fordelen ved å være åpen er at det er enklere å tiltrekke seg kunder, for de kan tilsvarende enkelt, forlate leverandøren. Sun vokste opp på å være åpen.

Når man er i fremgang er åpenhet, det vil si ustrakt bruk av industristandarder, et sterkt salgsargument. Når man får problemer er åpenhet et tilsvarende sterkt argument for konkurrentene.

nn IBMs stormaskin feirer jubileum. Hewlett-Packard kan ikke ignorere Digitals tilhengere. De vil snart få nytt Intel-jern slik at de fortsatt kan feire. Spørsmålet er om Suns tilhengere også vil kunne feire jubileum?

Suns storhetstid var under .com-tiden. Da trillet den ene store tjenestemaskinen etter den andre ut fra Sun. Etter få år trillet de ut på bruktmarkedet. Det ødela. Siden har Sun slitt.

Kanselleringen av neste generasjon prosessor, Ultrasparc V, er et signal på at Sun tar de økonomiske problemene alvorlig. Ultrasparc IV er nettopp lansert. Den kan forbedres i mange år før det blir alvorlig med en manglende etterfølger.

nn Manglende evne til å videreutvikle prosessorteknologien var en av grunnene til at Digital gikk overende. Det kan også gjelde for Sun. Men for de fleste fagfolk er prosessoren uinteressant. Det er programvaremiljøet som er spennende.

Det er programvaremiljøet som skaper menigheten. Selv om mye er basert på standarder er ikke det totale maskinmiljøet standardisert. IBMs Power benytter AIX som operativsystem. Sun Ultrasparc bruker Solaris. Begge er Unix, men den praktiske betjeningen er ulik.

Operativsystemene med ekstra programvare som Websphere for IBM og N1 for Sun, gjør at maskinmiljøene er forskjellige. Det er ingen tvil om at Solaris og N1 har kvaliteter.

Kvaliteter gjør at miljøet får tilhengere over tid, tilhengere som ikke vil slutte med det de kan, før jobben tar slutt. Solaris har mange tilhengere. Digitals VMS er fortsatt verdens beste på enkelte områder.

nn Spørsmålet er om Sun klarer å skape den inntektsstrømmen som må til for å opprettholde forskning og utvikling. Det må til for å holde på tilhengerne.

Sun bruker relativt sett mest på forskning av it-produsentene. Problemet er at de tjener lite på sin Java-teknologi. Microsofts forlik på Java gir det første store bidraget. Sun må finne andre bidrag.