Så mye fikk den nye Apple-sjefen

Så mye fikk den nye Apple-sjefen

Tim Cook fikk med seg en mildt sagt pen aksjebonus da han tok over for Steve Jobs som Apples toppsjef.

I en melding til US Securities and Exchange Commission (SEC) levert mandag denne uken opplyses det at Apples nye toppsjef Tim Cook fikk en bonus på 376 millioner dollar, omlag 2,2 milliarder kroner, da han tok over etter Steve Jobs.

SEC er det føderale tilsynet som har ansvar for verdipapirhandel i USA.

Bonusen, som er verdt i overkant av 2 milliarder kroner, består av 1 million RSU-aksjer.

Halvparten er tidsbegrenset i fem år, og resten i ti år, med forbehold om at Cook fortsetter i Apple.

Sulter ikke

I tillegg til opsjonene kan Cook smile bredt av en årslønn på i overkant av 5 millioner kroner, ytterligere 5 millioner kroner i bonus og rundt 100 000 kroner i forskjellige frynsegoder.

Til sammenligning hadde Cooks forgjenger, Steve Jobs, en årslønn på én dollar. I tillegg takket Jobs nei til ytterliggere aksjeopsjoner i løpet av sin siste periode som Apple-sjef.

Apple begrunner opsjonspakken til Cook i en pressemelding:

- I lys av Mr. Cooks erfaring i selskapet, inkludert hans lederskap under herr Jobs sykefravær, anser styret at hans fortsettelse som administrerende direktør er kritisk for selskapet, sier Apple i pressemeldingen.

Selskapet avsluttet forøvrig finansåret 2011 med en oppgang på 66 prosent i forhold til året før.

Totalt hadde selskapet en bruttoinntekt i underkant av 650 milliarder kroner, mot 400 milliarder kroner i finansåret 2010.

Nettofortjenesten i 2011 var på 155 milliarder kroner, en økning på 85 prosent mot 2010, da nettofortjenesten var på underkant av 84 milliarder kroner.