Saksøker Angry Birds

Saksøker Angry Birds

Finnene fra Rovio må slåss mot en amerikansk patenttrolle.

Selskapet Lodsys har saksøkt en rekke store spillselskaper. Blant dem er Rovio, som står bak de populære spillet Angry Birds, og EA (Electronic Arts).

Lodsys er et amerikansk selskap som lever av å holde patenter i porteføljen sin. På engelsk betegnes slike bedrifter som ”patenttroller”. Det er særlig i under det amerikanske juridiske systemet at slike selskaper opererer.

Tidligere har Lodsys rettet seg mot de mindre app-uttviklere for Ios (operativsystemet til Apples Iphone) og Android. Men nå har bedriften også rettet pilene mot de store og mer suksessrike utviklingsmilljøer.

300 millioner ganger

Selskapet påstår at det sitter på patenter på kjøp innefor app-er (in-app purchases). På grunn av det blir nå det finske selskaper Rovio tvunget til rettssalen. I tillegg til Rovio og EA er også Atari, Take-Two Interactive og Square Enix saksøkt, ved siden av en rekke mindre selskaper. Indirekte er også Apple med på saken, mens Lodsys selv delvis er basert på Apples patentaktivitetene.

Lodsys krever 0,575 prosent av omsetningen av app-er med muligheter for in-app salg. Angry Birds er allerede lastet ned over 300 millioner ganger. De andre spillene det gjelder er The Sims 3 (EA), Atari's Greatest Hits, 2K Sports NHL 2K11 (Take-Two), og Big Hit Baseball (Square Enix).

Det er bare Angry Birds og Ataris Greatest Hits som er saksøkt både på Ios og Android.

Klammeri med Apple

Tidligere har Lodsys sendt brev til mindre utviklere, i første omgang for Apple's Ios. Apple gjør selv også in-app salg, og betaler Lodsys for det.

Men nå har Apple likevel kommet i klammeri med selskapet. Ifølge Apple gjelder avtalen alle produkter som selges gjennom Itunes. Lodsys mener de må betalte ekstra for det.

Som følge av aktivitetene til selskaper som Lodsys har flere europeiske app-produsenter i det siste trukket seg fra amerikanske app-butikker fra blant annen Apple og Android.