Salget av Notes har stoppet opp

Salget av Notes har stoppet opp

IBM Norge sliter med å skaffe nye Domino- og Notes-brukere. - De fleste bedrifter har valgt sin epost-klient, sier programvaresjef Bjørn Nordby i IBM Norge.

IBM har skapt så mye tvil om epost-klienten Notes at Lotus-sjef Mike Rhodin har funnet det nødvendig å gå ut med lovnader om både versjon 8, 9 og 10. Men i praksis toner IBM ned betydningen av Notes.

Klient-siden overlates i praksis til Microsoft Outlook.

Programvaresjef i IBM Norge, Bjørn Nordby, kan riktignok fortsatt vise til et par hundre tusen norske Notes-brukere. Men nye Notes-brukere må han se langt etter.

- De fleste bedrifter har valgt sin epost-klient. Markedet er stabilt. Men vi ser at vi vinner ved fusjoner, sier Nordby.

Etter at Statoil gikk til Microsoft, er Hydro og Orkla blant de viktigste norske Notes-brukerne. Når disse og andre store selskaper gjør oppkjøp, tvinges de oppkjøpte selskapene over til Notes. Konsolideringen bidrar til at den norske Lotus-omsetningen øker.

Domino viktig

Gjennom å velge bort Notes, hjelper kundene IBM med å gjennomføre sin strategi om å ikke satse på applikasjoner. I stedet settes ressursene inn på å selge mellomvare.

- Vårt mål er ikke å komme inn i selskaper som bare bruker Outlook, men hos folk som trenger noe mer. Pengene ligger i innhold, integrasjon og samhandling, sier programvaresjefen, som påpeker at hver Lotus-kunde nå genererer mer omsetning enn tidligere.

Domino-serveren er fortsatt viktig for IBM. Ifølge Nordby bytter enkelte kunder ut sin Exchange-server med Domino, men beholder Outlook. Og han understreker at den nye J2EE-baserte Workplace-porteføljen ikke erstatter Domino.

Etter å ha forvirret markedet i lang ting er IBM nå også tydelig på at Lotus-kundene ikke tvinges over på applikasjonsserveren Websphere. I stedet er en del av Websphere, Websphere Portal, lagt inn i Lotus ved hjelp av Workplace.

Enkelt sagt er Workplace en kombinasjon av Websphere Portal og sentrale samhandlingsprinsipper fra Domino-serveren.

Laber interesse

Med Workplace kan epost-klienten reduseres til en java-portlet. Det betyr at det ikke er nødvendig å installere Outlook på klientsiden.

Bjørn Nordby etterlater ingen tvil om at Workplace er viktigere enn både Notes og Domino.

- Det er Workplace det handler om, understreker han.

IBMs utfordring er at den norske interessen for Workplace har vært laber. Enkelte virksomheter har takket ja til et tilbud om gratis testing av 20 lisenser. Men svært få avtaler er inngått.